-Jag tycker att sjukhuset ska erkänna att man gjorde ett misstag som skickade Adel Hosseini till polisen.
Det säger Birgitta H Eriksson som är tidigare ledande överskötare inom ÅHS och en gång i tiden var nattöverskötare på akuten.
SJUKVÅRD Birgitta H Eriksson arbetade inom sjukvården under hela sitt yrkesliv. I tolv år var hon nattöverskötare på akuten, därefter ledande överskötare inom Ålands hälso- och sjukvård. Hon har valt att gå in i den blossande debatten om hur 23-årige Adel Hosseini blev bemött när han sökte vård för magsmärtor.
-Man ska inte skicka bort en patient med svåra magsmärtor till polisen innan man har ställt en ordentlig diagnos. I det här fallet var det ren tur att blindtarmen inte brast under hans vistelse hos polisen. Det hade kunnat leda till bukhinneinflammation vilket är ett allvarligt tillstånd.
Men nu gjorde det inte det, kan inte det betyda att det var rätt bedömning?
-Nej, det hade lika gärna kunnat ske. Sjukvårdspersonalen kunde omöjligt veta vilket. Som jag ser det är det uppenbart att sjukvården har gjort ett misstag och skulle vinna mest på att ödmjukt erkänna det, säger hon.
"Smärta grumlar omdömet"
Men han blev arg inne i mottagningsrummet när personalen aldrig kom tillbaka med en läkare. Borde man inte kalla på polis om någon kastar möbler?
-Jag har mött många patienter med svår smärta i mitt yrkesliv och jag förstår att man blir jättearg om man inte får hjälp. I det här fallet var patienten nykter och hade väldigt ont, även akutens personal vet att många patienter blir oberäkneliga och tappar omdömet när de har en svår smärta. Hans enda sätt att få hjälp var att kasta den där stolen och efter att han hade gjort det lugnade han ned sig. Han borde ha fått en ordentlig läkarundersökning.
Birgitta H Eriksson tycker också att det är märkligt att Adel Hosseini hölls kvar så länge hos polisen.
-Det enda han fick där var en vanlig värktablett, man borde förstå att det inte räcker.
Delade åsikter
Historien om Adel Hosseinis dramatiska sjukvårdsresa har orsakat en vild debatt om ansvarsfrågan på Ålandstidningens hemsida. Åsikterna delas i två läger: De som tycker att han själv försatte sig i situationen och de som tycker att antingen sjukvården eller polisen borde ha agerat annorlunda.
För Birgitta H Erikssons del är ansvarsfrågan klar.
-Vi har en jättebra sjukvård på Åland och det omfattar även akutens personal. Men ibland begås fel, det kan bero på trötthet eller bristande resurser. I det här fallet har sjukvården gjort fel. Det som återstår nu är att erkänna det och be den berörda patienten om ursäkt.
-Och det är inte rimligt att gömma sig bakom tystnadsplikten. Tystnadspliktens roll i det här fallet överdrivs.
Ålands hälso- och sjukvårds tf chefläkare Kai Fagerström gav sin syn på saken i fredagens tidning. Polismästare Camilla Hägglund har lovat att besvara de frågor hon kan när hon får tid.
Tone Nordling