Med mindre än två månader kvar till valet 2019 tog dåvarande infrastrukturministern Mika Nordberg (MSÅ) beslut om att skriva ett femtonårigt avtal om trafik med en nybyggd elhybridfärja mellan fasta Åland och Föglö. Det blev inledningen på den politiska turbulens som nu får sitt avgörande i Ålands tingsrätt där konsortiet, bestående av Ansgar Ab och Finferries, stämt Ålands landskapsregering för att man bröt avtalet i januari 2020.
Under rättegångens tredje dag hörs fyra ministrar ur den tidigare landskapsregeringen, förutom Mika Nordberg dåvarande lantrådet Katrin Sjögren (Lib), finansministern Mats Perämaa (Lib) och närings- och miljöministern Camilla Gunell (S).
Bilden som främst Katrin Sjögren och Mats Perämaa målar upp inför tingsrätten är att den nuvarande regeringschefen, Veronica Thörnroos (C), tvärvände i frågan om elhybriden under valåret 2019.
– Demokratin är ett fantastiskt instrument, men till det hör att politiker ska väljas. Ivern över att väljas in tog över sakfrågan. Tunnelfrågan hade funnits med sedan tidigare. Sedermera visade sig att flera politiker gick till val på bygga en tunnel, säger Perämaa.
Uppmanades häva avtalet
Konsortiets advokat, Patrik Lindfors, uppehåller sig långa stunder kring skeendet i september 2019, bara ett par veckor efter att avtalet skrivits under. Då röstades en åtgärdsuppmaning igenom i lagtinget med minsta möjliga marginal – dåvarande vice talman Veronica Thörnroos fällde avgörandet med utslagsröst i ett jämt röstande lagting. I och med det beslutet uppmanade lagtinget LR att häva avtalet.
Dagen före omröstningen kallade dock LR till presskonferens för att informera om sin bild av konsekvenserna av att rösta igenom klämmen. Som stöd hade man en konsekvensbedömning gjord av biträdande avdelningschefen på infrastrukturavdelningen, Niklas Karlman (mer om detta i artikeln intill).
– Förutom att diskussionen var upphetsad tyckte vi att det var viktigt att informera om vad LR gjorde för bedömning om vad konsekvenserna skulle bli om man bröt avtalet, säger Katrin Sjögren.
Patrik Lindfors frågar Sjögren om konsekvensbedömningen var en tjänstemannaprodukt eller en politisk beställning.
– När politiken är som bäst ska den bygga på fakta och det var väldigt mycket juridik och ekonomi i det här. Det finns över huvud taget ingen politik i det här pm:et. Sedan blev det politik, i hur man röstade.
Ingen uppsägningsgrund
Huruvida landskapet hade grund för att riva upp avtalet och om man är skyldig att betala skadestånd är centrala frågor i rättegången. Både Mats Perämaa och Mika Nordberg får frågor kring den expertis, intern och extern (där advokatfirman Daniel Widman & Co som också företräder LR i tingsrätten är en), som använts väglett politikerna i frågorna.
– Fick ni någonsin, av tjänstemän eller utomstående expertis, råd om att det fanns en uppsägningsgrund?, frågar Patrik Lindfors.
– Aldrig. Den grund som fanns var kopplad till HFD:s behandling av vägplanen, svarar Perämaa.
– Jag kan inte påminna mig det, svarar Nordberg.
Har det sagts att en uppsägning är ett avtalsbrott och som leder till skadestånd?
– Ja, det är min uppfattning, säger Mats Perämaa.
I avtalet om färjtrafiken finns en skrivning som ger landskapet grund för uppsägning av avtalet om lagtinget inte beviljar medel för trafiken under den femton år långa avtalstiden. En av frågorna i rättegången är om lagtinget kan neka pengar till det specifika avtalet, eller om det handlar om trafik mellan fasta Åland och Föglö i allmänhet.
Mats Perämaa är säker på att den senare tolkningen är den rätta.
– Det var en av frågorna som fanns i det allmänna bruset. Jag har en klar bild av att jag förde en diskussion med Niklas Karlman och att han bekräftade att en sådan uppsägning innebär att man slutar att trafikera Föglö. Ingen antydde med ett ord att detta skulle vara en nödutgång för LR att krypa ur avtalet. Absolut inte.
Ansvaret består
Patrik Lindfors frågar då om lagtinget skulle fatta beslut om att lägga ned trafiken till Föglö, hade man då haft grund för att säga upp avtalet?
– Hypotetiskt ja. Men en annan dimension är att det ekonomiska ansvaret för avtalet inte försvinner om man stoppar trafiken till Föglö, säger Mats Perämaa.
Lindfors frågar också Katrin Sjögren om det går att säga upp ett ingånget avtal på politisk grund för att regeringen bytts eller att politiker ändrat uppfattning.
– Uppenbarligen kan man det eftersom vi sitter här. Men det får konsekvenser. Det skadar LR:s förtroende som avtalspart, säger Katrin Sjögren.