Det finns en risk att Fyrens marina hänger på en skör tråd när byggnadsplanen för området ska behandlas. Lumparlands kommunfullmäktige är nämligen långtifrån överens om projektets placering.
LUMPARLAND Motståndarna mot Fyrens marinas projekt vid Sandvikgrundet i Lumparlands kommunfullmäktige kan vara lika många som förespråkarna. Det visar Ålandstidningens översikt av ledamöternas åsikter.
Tre av ledamöterna i Lumparlands kommunfullmäktige säger preliminärt nej till planerna på att anlägga en marina i viken vid Sandvikgrundet. Fyra säger ja, men en av dem kommer att anmäla jäv när byggnadsplanen för området ska tas upp till omröstning. Kvar återstår en ledamot som är tveksam och helst ser en annan placering för projektet och en ledamot som är osäker. Men förhållandet kan ändras, flera ledamöter har inte hunnit sätta sig in i frågan på ett djupare plan och säger att deras ställningstagande inte är definitivt. Hur de till slut ställer sig visar sig när frågan blir aktuell för fullmäktigebehandling.
"Bra med utveckling"
Ålandstidningen har tidigare berättat att kommunfullmäktigeordförande Raija-Liisa Eklöw är positiv till projektet. Hon ser anläggningen som ett lyft för kommunen.
Ledamöterna Susanna Jansén, Matti Lindholm och Annsofi Joelsson håller med.
-I det stora hela är jag positiv, säger Matti Lindholm.
-Jag tror att det är bra att det sker en utveckling och det finns få turistsatsningar i kommunen, tillägger han.
-Det är roligt att det händer någonting i Lumparland, det behövs en ny satsning för turister. Förhoppningsvis kan det leda till arbetsplatser i kommunen, säger Susanna Jansén.
-Man ska också komma ihåg att det är en liten del av församlingens mark vi talar om och allmänheten kommer att ha tillträde till området även när marinan har anlagts, tillägger hon.
-Jag tycker att det är positivt att man försöker göra någonting nytt, men desto mer vill jag inte kommentera ärendet, säger kommunfullmäktiges vice ordförande Annsofi Joelsson.
Hon är gift med en av initiativtagarna till projektet och kommer att anmäla jäv när frågan tas upp till behandling i fullmäktige.
"Fel plats"
Men det finns negativa röster också, i ungefär samma utsträckning. Tidigare har Bengt-Olof Lindgren kritiserat att kommunstyrelsen har arrenderat ut församlingens mark för projektet. Han säger att marinan borde anläggas på en annan plats. Även Gunnar Sundblom är kritisk till arrendeavtalet.
-Om det är ett sätt att kringgå jordförvärvslagen tycker jag inte om det, och jag är lite rädd för att upplägget är så.
Vad får dig att tro det?
-Det är ett ganska allmänt förfaringssätt, svarar han.
Stugbyägaren och fullmäktigeledamoten Torsten Andersson ser gärna en ny turistsatsning i Lumparland. Han räds inte konkurrensen utan tror att två aktörer i kommunen kan hjälpa varandra att locka besökare. Men inte heller han tycker att den tilltänkta platsen är rätt.
-Vi har en marina i Långnäs och man borde i första hand förhandla med de ägarna. Det är planerat område och hamnen är i stort sett färdig, säger han.
-Församlingens mark är den enda platsen där man har en sjötomt som är offentligt tillgänglig. Dessutom behöver kommunen råmark för att bygga bostadshus i framtiden, fortsätter han.
Han är även kritisk till att kommunen agerar mellanhand i arrendet, avtalet borde ha varit en sak mellan marinan och församlingen.
-Men då är det väl församlingen man ska vara arg på, inte kommunen, tycker Matti Lindholm.
Även Lars Helsing är tveksam till om projektet verkligen har placerats på rätt plats. Ursula Sjöwall vill sätta sig mer in i frågan innan hon tar ställning.
Vill ha mer insyn
Flera ledamöter är kritiska till att kommunstyrelsen har beslutat att arrendera ut det aktuella markområdet utan att göra det till en fråga för kommunfullmäktige.
-Kanske har man varit rädd att möta för mycket motstånd i fullmäktige, men nu skjuter man bara det problemet framför sig. Jag tror att det blir mer motstånd nu när man har hållit frågan bortom ljuset, säger Gunnar Sundblom.
-Kommunfullmäktige borde ha fått insyn tidigare, men vi måste komma ihåg att de har rätt att göra så här, säger Torsten Andersson.
-Som fullmäktigeledamot tycker jag inte om att jag inte har fått vetskap om det här tidigare, säger Lars Helsing.
-Jag skulle ha velat ha mer information, jag visste ingenting om projektet innan det dök upp i tidningen. Men kanske är det också kommunfullmäktiges ansvar att kräva information, säger Susanna Jansén.
Matti Lindholm tycker å andra sidan att behandlingen har gått rätt till.
-Kommunen har involverats i ett tidigt skede vilket gör att man har kunnat ställa krav på projektägarna och fått en bättre lösning.
Växlande opinion
Vad tycker kommuninvånarna om arrendeavtalet då? Ja, som väntat har de positivt inställda ledamöterna mest hört positiva omdömen från omgivningen. Tvärtom är det med de negativt inställda ledamöterna, de har mest hört negativa omdömen. Och Lars Helsing som är tveksam till hur han ställer sig han har hört lite både och.
-Många vill se en utveckling, men många tycker också att det aktuella markområdet är heligt. Det kanske är bra att processen är lite utdragen, då hinner folk fundera mer, säger han.
FÖR Raija-Liisa Eklöw, ordförande (Samarbetslistan)
FÖR (JÄV) Annsofi Joelsson, viceordförande (Samarbetslistan)
FÖR Matti Lindholm (Samarbetslistan)
FÖR Susanna Jansén (Samarbetslistan)
INTE BESTÄMT SIG Ursula Sjöwall (Samarbetslistan)
TVEKSAM Lars Helsing (För Lumparland)
MOT Bengt-Olof Lindgren (För Lumparland)
MOT Gunnar Sundblom (För Lumparland)
MOT Torsten Andersson (Samarbetslistan)
Ledamöterna har meddelat att deras åsikt kan ändras när de har presenterats för projektet mer ingående.
Tone Nordling