– Vi har beslutat att vara eniga och även de kommuner som inte har fiskodlingar understöder det, säger Gun-Britt Gullbrandsson, fullmäktigeordförande på Föglö.
Vid ett möte i måndags beslöt representanter för alla sex skärgårdskommuner att skicka en skrivelse till Ålands landskapsregering där man uppmanar dem att skrota förslaget om höjda taxor på tvärgående linjen för fiskodlingarnas bilar.
– En sådan differentierad, på näringslivet särskilt inriktad, taxa är direkt förkastlig och hotar näringslivet i skärgårdskommunerna ifall transporterna ytterligare fördyras, skriver man.
Man ifrågasätter lagligheten i förslaget, kallar det ett hinder för skärgårdsetablering och ett motarbetande av näringslivsutvecklingen, och önskar att förslaget ska förpassas till sopkorgen.
En av undertecknarna är Föglös kommunfullmäktigeordförande Gun-Britt Gullbrandsson.
– Vi kan inte förstå varför man går på yrkestrafiken. Det är inte rätt att sätta extra taxor på dem, och det är viktigt att vi får ha fiskodlingarna kvar. Det var vi alla överens om, säger hon.
Eniga i frågan
Förslaget om höjda taxor lades tidigare i månaden som en kompromiss, efter att infrastrukturminister Christian Wikströms (Ob) förslag om nedskurna turlistor upprört både skärgårdsbor och företagare, och också fått kritik från lantrådet Veronica Thörnroos (C), som inte ansåg att förslaget förankrats i landskapsregeringen.
Enligt Gun-Britt Gullbrandsson ser man färjorna som sina landskapsvägar, och man vill inte nöja sig med att man får ha kvar turlistorna.
– Nej, vi vill åtminstone försöka få ha både turlistorna och oförändrade taxor. Skärgården kostar mer och allt kostar mer i skärgården. Det kan inte hjälpas i dagens läge, och vi vill inte försvinna. Men man måste se till vinsterna i stället för att bara se oss som en kostnad. Fiskodlingarna är vår största livsnäring som genererar både arbetsplatser och skatteintäkter, och vi måste stå upp för dem.
Hon säger att man är enig i frågan, även om inte alla kommuner berörs vare sig av fiskodlingarna eller av den tvärgående linjens turlistor.
– Vi tog beslutet på mötet att försöka hänga ihop och vara eniga, och även de som inte berörs direkt understöder den här skrivelsen. De vet också hur det är i skärgården, och var företagen betyder här ute, säger Gun-Britt Gullbrandsson.