- Denna gång ger vi oss inte utan strid, säger Kurt Forsman på Kökar.
- Vi accepterar inte att tvärgående dras in helt och hållet i flera månader, säger Satu Numminen i Kumlinge.
Kampen om skärgårdstrafikens turlistor har börjat.
TRAFIK Precis som statsvetarprofessorn Göran Djupsund och talman Roger Nordlund förutspådde i gårdagens tidning väntar strider och turbulens när sparpolitiken ska förverkligas.
En fråga som får känslorna att svalla är skärgårdstrafikens turlistor. Enligt det förslag som sänts ut till kommunerna dras trafiken på den tvärgående linjen in helt under fyra månader, februari, mars, november och december. På södra linjen försvinner den tredje färjan som trafikerat från mitten av juni till mitten av augusti.
Förslaget innebär också att vinterturlistan förlängs så att sommarturlistan gäller bara 15.6-15.8. Ännu senaste sommar fungerade sommarturlistan, som innebär flera turer, från den 15 april till den sista september.
För Föglölinjen föreslås att en eftermiddagstur dras in liksom en beställningstur kvällstid alla månader utom under sommarens högsäsong.
Accepterar inte
Ute i kommunerna är man inte glad över förslaget.
- Vi accepterar inte att tvärgående dras in helt och hållet i flera månader, säger Satu Numminen i Kumlinge.
Hon sitter med i den trafikarbetsgrupp som gör upp ett förslag till utlåtande som kommunstyrelsen tar ställning till i kväll.
Satu Numminen understryker att alla skärgårdskommuner är medvetna om att det måste sparas. Åtminstone i Kumlinge är man frustrerad över att landskapet inte redan tidigare tagit till sig de sparförslag kommunen kommit med, säger hon.
Fisk och färskvaror
Om den tvärgående linjen från Långnäs till Snäckö i Kumlinge dras in helt drabbas den tunga trafiken, främst fisktransporterna från Föglö, och "mjölkbilen" som sköter färskvaruleveranserna till Kumlinge och Brändö.
- Allt får inte rum på norra linjen och det finns flera flaskhalsar där, bland annat Töftöfärjan. Och vi har ingen transportbil som kan ta varorna från norra hamnen i Kumlinge till butikerna i Kumlinge och Segline. Trafikavdelningen har inte presenterat något förslag på hur allt det ska lösas, säger Satu Numminen.
Hon är också besviken på att kommunerna inte fått några siffror på löner, bränsleförbrukning och annat från landskapet.
- Vi begärde siffrorna i oktober och trafikminister Veronica Thörnroos lovade då att vi får dem inom en eller två veckor.
Utlovar strid
Inte heller kommundirektör Kurt Forsman på Kökar är glad över förslaget till turlistor. Lite ironiskt konstaterar han att vintern på Kökar nästa år börjar redan den 1 september då vinterturlistan ska börja gälla.
Han har räknat ut att förslaget innebär att cirka 800 körtimmar tas bort på södra linjen.
- Vi har varit vana vid att södra linjen får blöda men nu är det slut med det. Den här gången ger vi oss inte utan strid, säger han.
Slår undan benen
Han är mycket bestämd med att den tredje färjan absolut behövs under sommarsäsongen. Enligt förslaget försvinner dessutom vissa "turistvänliga" turer under vår och höst.
- Det här slår benen undan vår turistnäring. Både närings- och kulturlivet är beroende av turlistorna.
Den 5 januari ska kommunerna ha lämnat in sina synpunkter på turlisteförslaget till landskapsregeringen. Åtminstone Kumlinge kommer att lämna in alternativa förslag på inbesparingar.
Den 8 januari har det sagts att kommunernas och landskapets företrädare ska samlas till ett gemensamt möte om turlistorna. Någon inbjudan har dock inte ännu nått varken Satu Numminen eller Kurt Forsman.
1,4 miljoner euro ska nästa år sparas på de frigående färjorna, hälften på turlistorna, hälften på bemanning och underhåll. Avtalen för de sjöanställda går ut i slutet på februari och förhandlingar om nya avtal startar inom kort.
Kerstin Österman