Helsingforsregeringens förslag till riksdagen om de temporära ändringarna i smittskyddslagen, som Ålandstidningen skrev om i går, faller inte i god jord hos landskapsregeringen som nu ger sitt utlåtande om saken.
Landskapsregeringen lyfter åter en gång fram transportbehovet till och från Åland. Man skriver bland annat att transporter och passagerartrafiken är nödvändiga för att möjliggöra arbetspendling, resor av familjeskäl och för att trygga tillgången till personal inom näringslivet samt hälso- och sjukvården på Åland.
”Om inte restriktioner för åtminstone pendlingstrafiken samt familjers och släktingars resor mot Sverige avvecklas snarast kommer detta få betydande konsekvenser för det åländska samhället då anställningar av behövlig sommarpersonal samt andra förberedelser inför den viktiga turistsäsongen inte kan göras”, skriver bland annat lantrådet Veronica Thörnroos (C) i utlåtandet till Social- och hälsovårdsministeriet.
Gäller även barn
Man befarar även att de föreslagna covid-testerna som ska krävas för inträde i Finland, även för ålänningar och andra finländska medborgare, kommer att drabba rederierna väldigt hårt.
Enligt lagförslaget ska personer födda 2008 eller tidigare omfattas av kravet på intyg vid inresa till Finland, samt covid 19-test vid ankomst och ännu till 72 timmar senare.
Här är LR kritiskt till det faktum att det i den åldersgruppen finns barn som i de flesta länder inte ingår i vaccinationsordningen, varför de heller inte kan uppvisa ett vaccinationsintyg. ”Konsekvenserna för till exempel barn som utövar umgängesrätt mellan Sverige och Åland, för barnfamiljer som reser till Åland och barns idrottsverksamhet över landsgränserna är mycket bekymmersamma”, skriver man i sitt utlåtande.
LR konstaterar också, i raka ordalag, att en långsiktig och systematisk kontroll av intyg vid ankomst till Åland från utlandet för alla resande, oavsett epidemisituationen i avreselandet, är ogenomförbart och oproportionerligt.
Hänsyn till epidemiläget
I bakgrunden till lagförslaget skrivs det att obligatoriska hälsokontroller har införts vid samtliga gränsövergångar i landet. Det här tillbakavisar LR i sitt utlåtande där man menar att något sådant beslut aldrig har fattats på Åland.
En forskningsstudie på Åland visar att de allra flesta har följt landskapsregeringens rekommendationer gällande frivillig karantän. Det har man också från åländskt håll redovisat för Institutet för hälsa och välfärd (THL). Men de erfarenheterna tas det ingen hänsyn till i det nya lagförslaget, något som LR finner anmärkningsvärt.
LR är därför kritiskt till att varken karantänrekommendationer efter inresa eller hur väl de inresande undviker kontakt med andra personer beaktas i lagförslaget.
Man anser även att bristen på hänsyn till epidemiläget i en inresandes avreseland är omotiverat och kan orsaka mer skada än nytta. Detta eftersom testning av symtomfria personer från ett lågincidensområde kommer att föranleda en mycket stor andel falska positiva provsvar.
Strider mot grundlagen
LR lyfter också Ålands polismyndighets resurser som inte anses tillräckliga för att åta sig handräckningsuppgifter och att aktivt söka efter personer som inte följer tidsfristerna som stipuleras i lagförslaget.
”De nya uppgifterna träder i kraft så snabbt (den 16 juni, reds.anm) att Ålands polismyndighet initialt kommer att behöva begära handräckning av polisstyrelsen för att sköta uppgifterna”, skriver LR i utlåtandet.
Avslutningsvis anser LR att lagförslaget varken är förenligt med Finlands grundlag eller med vårdetiska principer i och med risken för att personer utan grund, eller nödvändiga skäl, kan avvisas eller frihetsberövas genom isolering eller skyddskarantän vid falskt positiva testsvar.
I stället föreslår man att en sju dagars karantän för inresande från riskområden vore såväl mer ändamålsenlig som mindre resurskrävande.
LR poängterar särskilt att Finland, om lagförslaget genomförs, ska stå för samtliga kostnader som uppstår till följd av de föreslagna åtgärderna.
Veronica Thörnroos kritisk:
”Lagförslaget är orealistiskt”
Det är inte realistiskt att tro att lagförslaget antas så som det är utformat i dag. Det säger lantrådet Veronica Thörnroos (C) med anledning av den temporära ändringen av smittskyddslagen.
– Jag hoppas verkligen att man tänker på barnen och familjer som blir lidande.
Rent generellt var Veronica Thörnroos första tanke att det nya lagförslaget inte innebär någon som helst uppluckring av restriktioner för resande mellan olika länder och regioner.
– Snarare försvårar och fördyrar det både för enskilda och för företagare. Det följer inte alls den linje som Finland själv både har undertecknat och som man stöder i Europarådet, säger hon.
Tidigare i år gjorde landskapsregeringen en undersökning gällande priser för ett intyg över ett negativt covid 19-prov. Undersökningen omfattade åtta svenska städer och priserna varierade mellan 1.660 och 3.000 kronor.
– Det riskerar alltså att bli en klassfråga om man med egna medel ska betala för ett intyg för att åka till Åland. Många har inte möjlighet att lägga ut sådana summor. Varför ska en fyrapersonersfamilj sätta ut tiotusentals kronor för att åka hit?
Hela förfaringssättet i lagförslaget är, enligt Veronica Thörnroos, inte förenligt med god praxis och god förvaltning.
Ytterst viktigt få träffa familj
Härom dagen fick lantrådet ett sms från en privatperson, en sjöman. Personen skrev att hen ofta åker hem för att övernatta när kvällsturen är avklarad, för att sedan åka tillbaka tidigt morgonen därpå.
– Men om lagförslaget var i kraft skulle personen inte få övernatta i sitt hem längre. Rosellas avgång är så tidig att hen inte skulle hinna ta det krävda testet. Det är ju helt ohemult.
Vilka punkter i ert utlåtande är, enligt ditt synsätt, extra viktiga att ta hänsyn till innan man klubbar en ny lag?
– Jag hoppas verkligen man tänker på barnen och på alla familjer. Många mår redan nu psykiskt dåligt under den här perioden, och det är av yttersta vikt att man kan få träffa sina barn, sina syskon, eller sin släkt som bor i Sverige.
I lagförslaget hänvisar man bland annat till ”obligatoriska hälsokontroller vid Finlands alla gränsövergångar”. Men något sådant beslut har inte tagits på Åland. Hur kan det vara möjligt att man inte är informerad om detta i Helsingfors?
– Det förstår inte jag heller. Vi har informerat om det här flera gånger.
Så det beror inte på otydlig kommunikation från landskapsregeringen?
– Verkligen inte. Vi har varit väldigt tydliga och vi har till och med kritiserats av ett oppositionsparti för att vara för tydliga och för att ha för stark ton.
Orealistiskt för Åland
Veronica Thörnroos ser det som högst orealistiskt att lagförslaget skulle gå igenom så som det nu är utformat.
– Ja, det är orealistiskt för Ålands del. Men vi ska komma ihåg att det än så länge bara är ett tjänstemannaförslag som är på remiss. Det är förvisso förankrat också på ministernivå, men jag har svårt att förstå varför Finland skulle göra tvärtom jämfört med de flesta andra länder.
Hur mycket gehör förväntar du dig för era synpunkter och ställningstaganden?
– Det vågar jag nog inte sia om. Men vi har ett ansvar att medvetandegöra och förtydliga det som är viktigt för Åland. Och vi ska komma ihåg att det som är bra för Åland, är också bra för Finland.