Kommunstyrelsen i Finström kunde vid onsdagens möte konstatera att ekonomin utvecklas positivt. Enligt budgetuppföljningen för det första halvåret ligger skatteintäkterna väsentligt över budget. Ökningen är nästan 16 procent till 5,66 miljoner euro. Jämfört med fjolåret har skatterna ökat med en halv miljon euro och det beräknade bruttoresultatet före avskrivningar är 1,4 miljoner mot 0,2 miljoner.
– Skatteintäkterna ser bra ut ännu, men man är alltid orolig att det kommer överraskningar senare. Osäkerheten har också gjort att budgeten är försiktigt lagd. Även kostnaderna har hållit bra och ligger under budget, säger kommundirektör Magnus Sandberg.
Han påpekar att de justeringar som görs mellan staten och kommunernas andelar av skatterna försvårar prognosarbetet.
– Vi fick i juli en negativ korrigering, men hoppas att det håller.
Även om man i kommunsektorn skulle önska stabilare skattemiljö, ser 2023 ut att medföra nya osäkerheter.
– Då kommer det nya ändringar på grund av välfärdsområdena i riket, något som påverkar avdragen. Eftersom Åland avviker från systemet så blir det ännu svårare att göra beräkningar. Det gör att vi även framöver måste vara försiktiga i våra kalkyler, framhåller Magnus Sandberg.
Fler elevassistenter
Kommunstyrelsen beslöt även inför fullmäktige att förorda invånarnämndens anhållan om ett tilläggsanslag på 40.000 euro för fyra extra elevassistenter i Källbo skola. Behovet beror på pandemin och det oroliga världsläget som medfört psykisk ohälsa och frånvaro bland eleverna. Det behövs därför mera vuxennärvaro för anpassning under hösten.
– Kommunstyrelsen beslöt även att för kommunförbundet påtala behovet av tilläggsfinansiering av kostnader som direkt och indirekt hänför sig till covid-19. Vi vill att det tas upp i förhandlingarna med landskapsregeringen, förklarar Magnus Sandberg.
Enklare valhantering
Finströmsstyret går även in för att anta justitieministeriets erbjudande om att ta i bruk det valdatasystem som används i övriga Finland.
– Ministeriet har gått ut till de åländska kommunernas centralvalnämnder. All väsentlig information om riksvalen kommer via det här systemet. Det ska underlätta vårt jobb exempelvis med statistik och rösträttsregister. Det första valet där det används blir riksdagsvalet i vår, säger Magnus Sandberg.
Han fick också fullmakt av styrelsen att utforma ett utlåtande om landskapsregeringens utkast till landskapslag om klientavgifter inom socialvården.
– Det gäller att se på effekten för kommunerna. Frågan berör främst äldreomsorgen och det är ganska krångliga teknisk-matematiska grunder.
Landskapet har meddelat att ärendet är brådskande, eftersom lagen avses träda i kraft vid årsskiftet, och att det därför inte finns tid för remissförfarande.
– Som vanligt är det panik.