Nyfallen snö i kombination med fallande temperaturer gjorde vägarna i landskapet hala under tisdagen och onsdagen. Personalen vid Williams buss har under veckan reagerat på att sandningen av landskapets vägar har gått i alldeles för långsam takt.
– Jag har varit i kontakt med vägunderhållningsenheten vid landskapsregeringen och bett dem att sanda. De vet vilka vägar det gäller. Jag tycker att det skulle ha hunnits med att sanda natten till onsdag, det var stora problem redan under tisdagen. Mitt på dagen i dag (onsdag reds. anm.) hade inte hänt något ännu, säger enhetschefen Geir Lundberg.
Williams buss ansvarar för skolskjutsen av elever i Kyrkby högstadieskola, samt en del av eleverna i Godby högstadieskola. De kör över tio turer dagligen och det kan vara upp till 60 högstadieelever i en buss.
Medför risker
Det hala väglaget i kombination med osandade vägar är inte trafiksäkert, säger busschaufförerna.
– Det är fruktansvärt halt och ingen är ute och sandar. Det är svårt att bromsa och styra, det känns väldigt olustigt. Man är på helspänn hela tiden, säger Geir Lundberg.
Under tisdagen och onsdagen blev eleverna cirka 20 minuter försenade till skolan, eftersom chaufförerna fick sakta ner farten.
– Det är av yttersta vikt att sandningen sköts i god tid. De värst tänkbara riskerna är att vi inte kommer fram, att vi slirar fast någonstans på vägen eller åker i diket. Man vågar knappt tänka på det värsta, men halkar bussen i diket och stjälper är det inte roliga följder. Det skulle vara en katastrof, säger Geir Lundberg.
– Det är förrädiskt för det är så ojämnt, på vissa ställen på vägen kan det vara hyggligt och på andra ställen hemskt, säger chauffören Emil Gustafsson och fortsätter:
– När eleverna ska in och ut ur bussen har en hel del ramlat omkull. Man säger till i mikrofonen att de ska ta det försiktigt när
de kliver av, det är inte ett sandkorn på vissa ställen. De är försiktiga men det hjälper inte alltid.
Vad skulle behöva hända?
– SAND, med stora bokstäver. I tid. Det behöver vara sandat när skolbussarna ska ut. Det är det klart största önskemålet. Det gäller inte bara förstagångshalkan, utan under hela vintern. Det kommer töväder och då har vi samma problem igen, säger Geir Lundberg.
Geir Lundberg tycker att problemet återkommer varje år när den första snön och halkan kommer.
– Det är ett typiskt återkommande problem, i princip är det samma sak varenda vinter när halkan kommer. Vi har diskuterat det med landskapet tidigare år, men det är som att det stannar där. Man vet att halkan kommer och kan inte bli tagen på sängen varje gång. Det måste gå att planera. Måste något hända innan det blir en förändring?