Kanske blev Viveka Eriksson Ålands första kvinnliga lantråd för att hon har politiken i blodet. Hon är tredje generationen av framgångsrika landskapspolitiker och föregås av två damer som har vanan av att bryta gamla mönster.
Exempel på andra släktband bland verksamma liberaler:
– Gunnar Jansson, som också tillhör en gammal politikersläkt, är morbror till Roger Eriksson, Roger Eriksson är gift med Sirpa Eriksson.
– Christian Nordas är gift med Gun-Marie Larpes Nordas.
– Åke Mattsson är gift med Inger Rosenberg Mattsson.
Se släktträdet som stor bild
POLITIK - Sen min pappa valdes in i lagtinget har det alltid varit någon från släkten verksam inom landskapspolitiken. Det är roligt, säger Lisbeth Eriksson, mor till Viveka Eriksson.
Evald Häggblom engagerade sig i politiken för att arbeta för skärgården.
- Han kämpade otroligt. Hade ett enormt intresse för skärgårdsfrågor, och under min uppväxt diskuterades det hela tiden politik därhemma, beskriver hon.
För Lisbeth Eriksson blev politik någonting positivt från början. Hon såg att det gick att göra framsteg inom politiken.
- Om det är någonting vi har gemensamt inom släkten så är det det. Vi kämpar alla för att förbättra samhället.
Frågorna har förändrats
Lisbeth Eriksson säger att hennes far var en äkta liberal trots att han saknade partibeteckning. Hon beskriver att han präglade familjen, både med åsikter och med ett politiskt intresse. Men de politiska frågorna har förändrats genom åren.
- Under sjuttiotalet påbörjades arbetet inom den liberala kvinnogruppen. Jämställdhetsfrågan har blivit starkare sedan dess. Men på 30-talet när pappa började sitt landstingsarbete fanns den inte med i politiken.
Den politiska diskussionsivern har levt vidare inom familjerna.
- Säkert har familjens åsikter också präglat Viveka, säger Lisbeth, och låter mycket nöjd med sin dotter.
- Jag skulle vilja säga att vår släkt är intressant ur en kvinnosynvinkel också. Både jag Gunnevi och Viveka har alla varit första kvinnan på olika politiska poster.
Är det en släkt som fostrar starka döttrar?
- Kanske är det så, men i första hand skulle jag säga att det är intresset som är avgörande. Att det är det som är det viktiga arvegodset.
En annan förändring som Lisbeth Eriksson har sett inom politiken är att liberalerna och centern har närmat sig varandra genom åren.
- En gång var vi utbrytare ur samma grupp, men i dag har vi samma idéer om regionalpolitik. Ingen av oss är ett stadsparti, båda vill verka för att hela Åland ska leva.
De äldre inväntar nästa generation
Några större nackdelar med flera släktingar inom partiet ser Lisbeth Eriksson inte.
- Klart att man har hört kommentarer ibland om att Viveka och Olof är makar, särskilt 1995, då var vi ju tre personer från samma familj invalda. Men jag ser det som naturligt att man har samma grundvärderingar. Det betyder absolut inte att vi alltid har samma åsikter.
Ytterligare en generation då? Ja, den observerar Lisbeth Eriksson med nyfikenhet, berättar hon.
- Mina och Gunnevis barnbarn är absolut intresserade av att delta i diskussioner, men ännu står ingen beredd att engagera sig i partiet. Men det är klart att jag hoppas att det blir så.
Hon berättar att ett av barnbarnen fått frågan: varför är du liberal?
- Nå det är liksom inbyggt, svarade barnbarnet.
Så nog märks det på den kommande generationen att den har släktens förväntningar vilande på dess axlar.
Tone Nordling