Patienterna är rädda att den smärta man har fått lindrad på Orton ska komma tillbaka och att man får leva med den.
– Det är ett horribelt beslut, säger en av dem.
Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) har ett sparkrav på fyra miljoner euro under åren 2022-2024, och ett område där man skär ner kostnader är rehabilitering av patienter med långvarig smärta.
Smärtpatienter erbjuds rehabilitering på avdelning två på medicinkliniken, men utöver det har ÅHS sedan många år köpt tjänster av det privata sjukhuset Orton i Helsingfors, som är specialiserat på krävande vård för smärtpatienter.
Men nu stoppas behandlingarna på Orton. Ledningsgruppen anger att ett skäl är att det inte har gått att utreda huruvida somliga av Ortons behandlingar är evidensbaserade. ÅHS ska ha sökt sjukhuset men inte fått svar.
”Patienterna bör tillsvidare remitteras till ÅUCS (Åbo universitetscentralsjukhus) för utredning och bedömning av smärtbehandling och rehabilitering. Den rekommenderade rehabiliteringen kan sedan vanligtvis utföras på vårdavdelning två, med möjlighet till handledning från ÅUCS”, skriver ÅHS ledningsgrupp i sitt beslut.
Orton har under åren 2015-2021 kostat i genomsnitt 150.000 euro per år för ÅHS, och ledningsgruppen skriver i sitt beslut att förändringen kan ”leda till en bestående inbesparing på motsvarande summa”.
Fungerar
Ålandstidningen har varit i kontakt med ett flertal smärtpatienter som upplever beslutet som ett hårt slag.
Patienterna har permanenta nervskador efter sjukdomar, olyckor eller misslyckade operationer. De lever med kronisk smärta, är funktionshindrade och behöver vårdhjälp för att klara av vardagen.
De beskriver hur det är att leva med nervsmärta:
– Jag brukar jämföra det med den värsta sortens tandvärk, det är den enda nervsmärtan vanliga människor brukar kunna relatera till.
– Ont gör det hela tiden, men när den riktiga nervsmärtan sätter in är det som att någon hugger med knivar.
– Om jag hade varit ensamstående skulle jag ha tagit livet av mig, och då är jag egentligen inte suicidalt lagd överhuvudtaget.
Patienterna som Ålandstidningen talar med uppskattar att det handlar om en grupp på tio-tolv ålänningar som får rehabilitering eller behandling vid Ortron. De flesta har varit patienter vid Ortron under många års tid, och har etablerat en god kontakt med sjukhusets smärtläkare och smärtpsykologer.
– När jag kom till Orton var det första gången jag fick hjälp på riktigt, säger en av patienterna.
– Personalen vet vilket hjälpbehov man har och vad man behöver fokusera på. Jag har alltid bättre funktion när jag kommer därifrån och kan röra mig bättre under en period, säger en annan.
– Jag hade inte suttit här i dag om jag inte hade kommit dit, säger ännu en.
Flera av dem får radiofrekvensbehandling (RF-behandling) mellan två till fyra gånger per år, och upplever att det är den mest effektiva metoden för att lindra smärta. Behandlingen går ut på att man bränner nervrötterna och bedövar dem.
– De skjutsar in nålar åtta centimeter in i ryggen och lägger in elektroder genom nålarna. Sedan bränner de nerven och lägger i ett bedövningsmedel. RF-bedövningarna är min enda medicin, säger en person.
I nuläget vet inte patienterna om eller när de kommer att kunna få RF-behandlingar igen. En patient berättar att ÅUCS i dagsläget inte erbjuder RF-behandling, men att en läkare i Åbo har sagt att det finns planer på att köpa in utrustningen och utbilda personal inom det.
– Det är en spetskompetens och känns inte så kul att ha en nybörjare där och gräva och göra mer nervskador än vad som redan finns.
ÅHS meddelade inte
För smärtpatienterna är besöken i Helsingfors mycket betydelsefulla. Patienterna upplever att ledningsgruppens beslut togs plötsligt utan någon förvarning, och de känner besvikelse över att ÅHS inte tagit personlig kontakt för att meddela att det var på gång.
– Varför fick vi som patienter inte veta någonting direkt från ÅHS, utan ryktesvägen? Varför avbröts allt så abrupt, och på vilket sätt kommer vi att garanteras lika god rehabilitering som tidigare? Det är ett horribelt beslut av ÅHS ledningsgrupp, säger en av dem.
– ÅHS har inte tänkt till eller planerat igenom det här. Hur kan man lämna folk utan vård, utan en övergångsperiod? Jag skulle vilja veta hur ledningen har tänkt, eller har de glömt bort oss? säger en annan.
– Det känns som att ÅHS har glömt att man finns till för patienterna och deras bästa, inte bara sista raden i bokslutet – som för övrigt var plus i fjol, säger ännu en.
Framtiden är oviss och patienterna är oroliga vad det innebär för deras mående.
– Jag har blivit starkare de senare åren och kan gå längre i dag än vad jag kunde tidigare. Jag är rädd att det kommer att gå utför igen och att allt jag har byggt upp förstörs på grund av det här.
Patienterna vädjar till ÅHS ledningsgrupp att ändra sitt beslut.
– Vi vill åka till Oron, där har vi blivit så väl omhändertagna.
Ålandstidningen kommer att följa upp ÅHS-beslutet i en kommande artikel.