Nyheter

Separatorn uppfanns på 1870-talet. Den revolutionerade mjölkhushållningen då den förenklade och effektiviserade avskiljandet av grädden. Annonsen är hämtad ur tidningen Åland 3 maj 1919.Foto:
Foto:
Smörkärna och kärnvipp. Konstruktionen fästes i stugtaket och hävstångstekniken gjorde kärningen lättare. Observera att kärnstaven har ett järnbeslag upptill som användes till att fästa den i vippen. Foto:
Smörkärna från Norrgårds i Tärnebolstad. Foto:
Små smörkärnor. Till vänster en kärna som tillverkats av en kexburk i plåt. Till höger en kärna där en glasburk försetts med en vev som driver runt ett hålförsett blad med hjälp av kuggväxel.Foto:
Träfat med slev som använts då det hemkärnade smöret skulle tvättas. Rainer Kronstam berättar att detta benämndes att ”bruka smöret”. Observera att det inte är fråga om ett kärl tillverkat i laggteknik. Det är utskuret ur ett stycke men har försetts med förstärkande band. Foto:
Amalia Charlotta Stålborg, värdinna på Norrgårds i Tärnebolstad, fotograferad med smörkärna i slutet av 1870-talet. Reinhold Hausen. Foto:
På Jan Karlsgården demonstrerades i somras smörkärning. Här är det Ann-Kristin Karlsson i arbete vid kärnan. I bakgrunden skymtar Sig-Britt Fagerström som berättade om smörkärnandet och förevisade resultatet.Foto:
Hemkärnat smör fotograferat på Jan Karlsgården sommaren 2023.Foto:
Smörbytta i laggkärlsteknik. Privat samling.Foto:
Amerikansk smörkärna. Privat samling.Foto:
Smörkärnans kärnstav är nedtill försedd med en platta eller ett kors som har genomborrade hål genom vilka grädden flödar då man rör staven upp och ner. Foto:

Smöret – från lyx- till vardagsmat

Publicerad Senast uppdaterad

Vill du fortsätta läsa?

Som prenumerant hos oss får du tillgång till artikeln och våra andra produkter