Nu startar Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) en sjukvårdsupplysning. Den nya tjänsten fungerar från och med den 3 juli. Det är den åländska motsvarigheten till sjukvårdsupplysningsnumren 116 117 i Finland och 1177 i Sverige.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen säger att det tidigare saknats en regelrätt sjukvårdsupplysning. Sådan service har dock till en del getts genom hälsocentralerna.
– Det här är en politisk beställning, men det har också funnits en efterfrågan från verksamheten, säger hon.
Sjukvårdsupplysningen ska ge råd om man är osäker på om man behöver vård.
– Man kan ringa dit när man står och funderar på om om det skulle vara dags att söka vård i dag, säger Jeanette Pajunen.
Hon framhåller att man bara ska ringa om akuta ärenden.
– Man ska inte ringa om man vill boka en tid. Då ringer man till hälsocentralen, säger hon.
Första steg
Den nya sjukvårdsupplysningen ska fungera som ett första steg i vårdkedjan. Om man får som svar att man ska uppsöka akuten får personalen där uppgifterna som behövs och det görs en journalanteckning om ärendet.
De som svarar på sjukvårdsupplysningsnumret är sjukskötare. De kan ge rådgivning och även hemvårdsråd, om man till exempel ska vänta med att söka vård.
Utanför sjukvårdsupplysningens telefontider uppmanar Jeanette Pajunen alla att tänka efter.
– Fundera, är mitt ärende akut, behöver jag faktiskt sjukhusvård nu? Om svaret är ja ska man komma till akuten, säger hon.
För livshotande tillstånd som bröstsmärtor, andningsbesvär eller om man hittar en medvetslös person ska man fortsättningsvis ringa 112. Samma sak gäller om det behövs en ambulans.
Test
Det nya numret ska avlasta akuten, som hittills fått många samtal som egentligen är sjukvårdsupplysning, enligt Jeanette Pajunen. Eftersom personalen där inte alltid har tid att svara uppstår risker för både vårdkvalitet och patientsäkerhet.
– Det här är en kvalitetssäkring och patientsäkerhetsförbättring, säger hon.
För att sköta sjukvårdsupplysningen finns det en personalpool med personer som roterar på arbetet.
– Det är en ytterst krävande uppgift för personalen, säger Jeanette Pajunen.
När man ringer sjukvårdsupplysningen är det meningen att man inte ska behöva välja mellan olika alternativ och trycka sig vidare för att få prata med någon.
– När man ringer ska man få någon på tråden, säger Jeanette Pajunen.
Om det blir högt tryck hamnar man ändå i kö, men efter fem minuter ska det gå att välja själv om man vill bli återuppringd i stället eller om man fortsätter vänta.
Den nya sjukvårdsupplysningen är till en början ett test som varar från juli till december. Under den tiden vill man se hur många samtal som kommer in och vilken typ av samtal det handlar om. Vid behov kan man utöka tjänsten från januari nästa år.
– Vi är jätteglada att vi får igång det här, vi har pratat om det i många år, säger Jeanette Pajunen.
Även bland personalen är det många som är mycket positivt inställda till tjänsten.
– Personalen har varit med i alla steg, säger Pia Hollsten-Friman, som är vårdchef vid ÅHS.