Ungdomar från andra kommuner än Mariehamn, Lemland, Lumparland och Jomala, kommer att få betala 70 euro per termin för att få besöka ungdomsgårdarna i stan.
Ungdomarna är upprörda.
FRITID Eftersom det kostar 450.000 euro varje år att driva ungdomsgårdarna, och de besöks av relativt många ungdomar som inte är från Mariehamn, beslutade Mariehamns stad för knappt två år sedan att det vore bra att få hjälp med en del av kostnaden från besökarnas hemkommuner.
Bara Lemland, Lumparland och Jomala gick med på förslaget. För att det inte ska bli orättvist mot dessa kommuner som är med och betalar införs snart krav på ett gårdskort för ungdomar som kommer från övriga kommuner. Gårdskorten kommer att kosta 70 euro per termin och ska börja gälla från och med i höst.
Får inte bli orättvist
Ungdomschef Christoffer Sundman säger att det är viktigt att förstå att allting kostar. Varje ungdom som besöker en ungdomslokal beräknas kosta 11 euro per gång, personalavgifter och materialkostnader jämt utslagna.
- Vi har servat andra kommuner i fler år nu och varje kommun vill ju sköta sitt. Nu har Lemland, Jomala och Lumparland varit med och betalat en del av kostnaderna. Det skulle vara orättvist om de 35 procent av Uncans besökare som utgörs av ungdomar från andra kommuner skulle få allting gratis.
- Pengarna som går till personal och material kommer från den egna kommunens skattebetalare, säger Sundman.
Försöksperiod
Om avgifterna kommer att minska besöksantalet vet han inte. Också hur man ska kontrollera vilka som betalat och varifrån de kommer, återstår att se.
- Överlag tycker jag man har bra koll på ålänningarna. Man vet vem som är vem och var de kommer ifrån. Om de har betalat gårdsavgiften ser man ju med ett nummer som är kopplat till ett register med namn, så det gör inget om de glömmer gårdskortet hemma.
Stora kostnader
Att skära ner på personal kommer heller inte på fråga. Två ungdomsledare jobbar varje kväll och det är vad som behövs.
- Det som kostar är personal, pyssel, fika och andra aktiviteter som hålls. Årligen besöker 36.000 våra fyra gårdar och bara Uncan har 12.000 besökare.
FRITID Ungdomarna tycker att 70 euro är för dyrt.
- Visst måste pengarna komma någonstans ifrån ändå, en Mariehamnare får samma summa betald, fast kanske genom föräldrarnas skattepengar. Det gäller att förstå att vissa faktiskt inte har råd att betala 70 euro inför varje termin och att det finns föräldrar som tyvärr inte bryr sig så mycket och struntar i att betala deras barns gårdsavgifter, säger Hanna Lindblom från Saltvik.
Hon och hennes kompisar brukar gå till Uncan två till tre gånger i veckan, oftast på veckoslut.
Inte värt det
- Att betala så mycket för så lite känns surt, säger Emma Öfverström från Hammarland.
- Det här skapar bara en kategorisering av de som har råd och de som inte har råd. De som är från staden och de som är från landet. Det leder bara till att det blir otrevligt och jobbigt, säger de.
Egna gårdar känns isolerat
- Hela grejen med till exempel Uncan är att det är så himla varierade åldrar där, något man inte hittar till exempel i Hammarlands ungdomslokal Hammarbo. Där är åldrarna lägre och och det är oftast människor man inte umgås med, säger Natalie Nordström.
- Att komma till stan är en frihetskänsla. Man träffar nya människor hela tiden. Dessutom kostar bussen in till stan. Tur och retur med den och man har redan spenderat åtta euro. Det räcker, säger Kajsa Fagerström från Eckerö.
Ålandstidningen