Ålandstidningen berättade för några dagar sedan att flera minderåriga personer svimmade i trängseln under fredagens sista spelning på Rockoff. Spelningen avslutades också några minuter i förtid på grund av att trycket framför scenen var så stort. Efter det har Rockoff satt in ytterligare åtgärder för att öka säkerheten.
På onsdagen hör en mamma av sig till Ålandstidningen. Hennes 13-åriga dotter var på Hoojas spelning på tisdag kväll. Mamman berättar att flickan var med två kompisar när trängsel uppstod framför scenen på U18-sidan. Dottern, som var den kortaste av de tre, lyftes upp av trycket.
– Hon beskrev det som att det var så trångt att hennes fötter lyftes från marken och hon blev hängande i luften. Hon började må illa, men kunde inte ta sig ut eftersom de befann sig i klungan.
Domnade bort
Folkmassan var nu så tät att flickorna inte kunde ta sig ut och under sista låten svimmade 13-åringen. Till sist kunde hennes vänner hjälpa henne till vårdpersonal på plats.
– Före det var hon helt avtuppad, men när hon vaknade vid tältet kände hon hur händerna började krampa och hon kunde inte känna sin kropp och svimmade av igen.
En annan förälder tog kontakt med 13-åringens föräldrar, som så snabbt de kunde tog sig till området.
– Hon var helt borta när vi kom dit, ögonen bara snurrade och armarna var i en krampaktig position och hennes händer kändes avdomnade.
Efter en halvtimme började flickan piggna till och kunde gå själv till bilen. Dagen efter konserten är hon trött och sover mycket.
– Först i dag har det som hände sjunkit in, jag tänker på hur illa det kunde ha gått, säger mamman.
Skapar vågor
Flickan har varit på Rockoff även tidigare år, men då inte upplevt samma trängsel. Mamman har hört att det är killgäng i publiken som puttar på varandra med flit, vilket skapar ”vågor” i publiken. Samma sak har andra unga besökare sagt till Ålandstidningen.
Mamman vill veta vad arrangörerna gör för att förhindra att något liknande sker under de dagar som är kvar av festivalen.
– Jag har pratat med flera andra föräldrar och barn som upplevde att det var väldigt obehaglig och hetsig stämning under spelningen. Den största säkerhetsrisken är att folk inte kan bete sig och då borde Rockoff berätta för alla besökare att man inte får börja putta på varandra. Ser arrangören att sånt sker så borde de ta bort de personer som gör det eller avbryta konserten. Om det här eskalerar – vad är nästa steg?
Fått beröm
Renato Mangs, säkerhetsansvarig vid Rockoff, har en helt annan bild av Hooja-spelningen än den som 13-åringens mamma förmedlar. När Ålandstidningen återger mammans berättelse om dotterns upplevelse, och att mamman uppger att flera andra flickor ska ha svimmat i publiken, blir han förvånad. Han har nämligen inte fått några rapporter om svimningsfall under den aktuella spelningen.
Tvärtom har arrangören bara fått positiv feedback, säger han.
– Det har varit meddelanden, mejl och folk har kommit fram till oss och tackat för gårdagen. Vi hade folk – och det var inte många i går kan jag lova dig – som tyckte det var trångt och som kanske inte riktigt fick luft, men dem hjälpte vi bort direkt. Enligt min uppfattning hade vi inte någon som svimmade.
Skapar obalans
Sedan fredagen, då flera unga svimmade och spelningen fick brytas i förtid, har arrangören vidtagit en rad åtgärder.
– Vi har tagit i beaktande ungdomarnas humör, vädret, artisterna – allting. Vi har lagat sektioner i publikhavet och satt in ytterligare personal. Vi har höjt upp ordningsvakterna så att de ser uppifrån vad som händer. Vi har satt in mer vattenflaskor och sprutar vatten på de som ser svettiga ut. Vi har också ordningsvakter som konstant är inne bland ungdomarna och det har hjälpt massor.
Men fortfarande verkar det finnas fall där sånt här förekommer. Är det svårt att undvika helt?
– Det vi inte kan undvika är det som händer bland ungdomarna. De ska göra sina tricks och det leder till en obalans i publikhavet. Då är det de kortare tjejerna och killarna som är mest utsatta och inte får luft.
Tog åt sidan
Ungdomsgäng pekas återkommande ut av andra besökare som orsak till trängseln på de minderårigas område. Renato Mangs säger att han har försökt identifiera personerna och att han och hans förmän har tagit dem åt sidan för att diskutera med dem.
– Vi har sagt att det är okej att dansa och hoppa uppåt, men inte att göra trick som mosh-pits, att dela på sig och springa mot varandra och krocka. Men det är svårt att stoppa det, de är så många.
Finns det inte möjlighet att avlägsna de personer som inte sköter sig?
– I skedet när det här väl börjat prioriterar vi hellre att spana efter sådana som mår dåligt än att ta ut någon som ska hela vägen till porten, för det tar tid och resurser.
Föräldraansvar
Något som har betydelse för det som händer framför scenen är sociala medier. Allt ska filmas och läggas ut, säger Renato Mangs som har många år i branschen bakom sig.
Olika former av utmaningar, till exempel på Tiktok, är populära.
– Jag har en festival nästan varje helg och det här sker hela tiden och överallt, och det blir allt värre. Det är ett problem. Föräldrar borde ta ett ordentligt snack med sina barn och fråga vad det är som händer – är det nödvändigt att ni gör de här tricken i publikhavet och inte bara riskerar att ni blir skadade utan andra också?
Han råder också föräldrar att följa med sina barn till Rockoff – särskilt när det handlar om så unga barn som 10-13-åringar.
Efter en stund ringer Renato Mangs upp igen. Han har då stämt av med sitt säkerhetsfolk och med sjukvårdspersonal. Visst har unga kollats upp i första hjälpen-tältet den aktuella kvällen, säger han:
– Men vi hade inga avsvimmade under den spelningen.
Han har också fått höra att 13-åringen besökt tältet.
– Jag skulle gärna träffa mamman och förklara och visa allt som vi har gjort här.