Projektet är en del av den stora energiparken i Möckelö på 10,5 hektar som OX2 planerar och förbereder som bäst.
– Det unika med den här pilotanläggningen är att det aldrig förut i Europa byggts en storskalig solpark med åländskt kärnvirke. Det betyder att virket är oimpregnerat och man räknar med att det ska hålla i 30 till 40 år, säger Anders Wiklund, ö-ambassadör för OX2.
Bild
Pilotanläggningen består av 16 stycken solpaneler på 28 kilowatt och ska fungera som en sorts testplattform, där man helt enkelt ska testa så att man kan hitta problem som man behöver hantera innan den fullskaliga installationen av den riktiga solparken.
OX2 testar också olika markberedningar i området.
– Vi vill se hur markarbetena påverkar naturen på området och vad vi behöver tänka på för att fortsätta ha en hög biologisk mångfald här. Därför har vi delat in området i sex delar, där vi testar olika markberedningar. Vi frilägger underliggande jordmån, återfyller med färsk matjord, anlägger sandblotta, planterar bärbuskar, ängsblommor och lämnar vissa delar helt orörda. Vi vill se vad som fungerar och hur ska vi tänka för att höja den biologiska mångfalden när projektet fortskrider.
Går enligt plan
Som bäst pågår delgeneralplaneringen med Jomala kommun för Möckelö energipark. Den ska bestå både av en solpark och en vätgasstation.
Bild
– Allt framskrider enligt plan. Målet är att solparken här i Möckelö ska vara i gång 2025 och vätgasstationen ska vara klar 2025-2026. Samtidigt pågår planerandet av energiparken i Hellesby, som kan ses som Möckelö energiparks systerprojekt. Tillsammans blir de här båda energiparkerna kring 60 hektar stora, säger Anders Wiklund.
På fredag är det öppet hus då allmänheten kan komma och bekanta sig med pilotanläggningen och området för Möckelö energipark.