Flera boende i området kring Örnvägen på Fågelberget förvarar – och har i vissa fall hägnat in – sina soptunnor på så kallad prickmark, alltså mark som enligt detaljplanebestämmelserna inte får bebyggas.
– Sopkärlen är tokigt placerade. Många har byggt in dem med plank och staket, och dessutom gjort en skild infart till tunnorna. Det är vackert och snyggt på sitt sätt, men det ska inte vara så enligt detaljplanen, säger Guy Dannström, Jomalas byggnads- och miljöinspektör.
Hur borde det vara?
– Man kan göra som i stan och ha sopkärlen närmare huset där man får ha dem, och sätta ut dem när det är tömningar.
Varför är det ett problem?
– För att man inte följer de regler och förordningar som finns. Det är väldigt enkelt. Köper man en tomt på ett detaljplanerat område ska man följa de bestämmelser som finns där, nu har man gjort på ett annat sätt.
Men är det rimligt?
– Det är våra politiker som har bestämt att det ska se ut just så, då får man i så fall söka om ändring av detaljplanen. Min uppgift är att se till att det byggs enligt de regler som finns. Annars behöver man inte ha någon byggnadsinspektion, då blir det vilda västern.
– Finns det regler ska de följas, det gäller för alla. Det är väldigt illa om det är några som får okej på att inte följa förordningar, om andra följer dem. Det är inte unikt specifika regler för Fågelberget, samma sak gäller för Solberget, Möckelö strand och Norra Bergsund.
Håller man sig till detaljplanen där?
– Det finns felaktigheter där också. Det kommer att uppdagas mer i och med att vi har infört gatusyn på detaljplanerade områden i Jomala, vilket man har haft i Mariehamn sedan sjuttiotalet. En del håller sig till reglerna, andra utvidgar sina revir.
Vad vill byggnadsinspektionen se för åtgärder?
– Det är väldigt enkelt: Se till att sopkärlen inte står på prickmark.
Ska man riva planket och placera om det?
– Det korta svaret är att detaljplanen ska följas. Däremot kan det finnas möjlighet att diskutera lösningar. Då behöver vederbörande förstås ta kontakt med oss på byggnadsinspektionen, säger Guy Dannström.
– Det finns de som har gjort det, och i de fallen har det funkat jättebra.
Miss från Mise
Guy Dannström menar att en bidragande orsak till problemet är att Mise (Ålands miljöservice) har anvisat fastighetsägarna att soptunnorna ska stå max fem meter in på tomten.
– Inte heller Mise har tittat på detaljplanen och rättat sig efter den, det är väldigt synd. Mise är en myndighet och ska förstås också följa de krav som ställs i en detaljplan, säger han.
Ålandstidningen har varit i kontakt med Mise som ber att få återkomma med ett svar.