Det finländska spelbolaget Veikkaus förlorar hela tiden marknadsandelar till utländska spelbolag. Bolagets omsättning sjönk i fjol med 2,4 procent och rörelsevinsten försvagades, vilket lett till saneringsåtgärder.
Inrikesministeriet i Helsingfors ska inom kort presentera sin utredning om att införa blockering av utländska spelsajter i Finland, genom att stänga internetsidor och hindra betalningstrafiken. Även åländska Paf ses i sammanhanget som en utländsk aktör.
Veikkaus vice vd Velipekka Nummenkoski talar i Kauppalehti varmt för att att behålla spelmonopolet. Han kallar konkurrensen för orättvis och menar att de utländska bolagen inte tar sitt samhälleliga ansvar.
– Finländarna förlorade 300 miljoner till utlandet i fjol, säger han till tidningen.
”Paf tar sitt ansvar”
På Paf avvaktar man Inrikesministeriets utredning, men Sverker Skogberg, chef för myndighetsrelationer, poängterar att Paf driver lagenlig verksamhet, betalar skatt i Finland och att överskottet går till allmännyttiga ändamål.
– Det är viktigt att få ut det budskapet på den finska marknaden för det finns de som tror att vi sitter på Malta, fastän vi tar lika stort samhällsansvar som Veikkaus.
Han hoppas nu på att den nya riksdagen ska ha en nykter syn på spelmarknaden.
– Monopolsystemet fungerar bra, men konkurrensen från utländska bolag som inte betalar skatt i Finland gör att Veikkaus överskott naggas i kanten hela tiden. Det gör bidragstagarna oroliga. Vi ska komma ihåg att Veikkaus fortfarande genererar över en miljard euro i vinst varje år och har en total marknadsandel på 85 procent.
Monopolet är hotat
En rapport från konsultbolaget H2 Gambling Capital som refereras i Kauppalehti visar att Veikkaus andel av online-spelet nu är cirka 67 procent. Om dess andel faller under hälften kommer EU att ifrågasätta monopolet.
Hur länge kan Finland stå emot ett licenssystem?
– Det är svårt att säga, men det är nu bara Finland och Norge som har spelmonopolet kvar i Europa. Danmark införde licenssystem 2012 och statliga Danske Spil har klarat sig bra i konkurrensen. Det tog sju år innan Sverige följde efter i år och det har varit en framgång. Staten fick in över 300 miljoner kronor i spelskatt bara i januari, säger Sverker Skogberg.
Han anser ändå att pressen ökar på Finland att gå in för ett licenssystem i takt med att en allt större andel av spelet flyttar till nätet.
– Samhället vinner på att alla aktörer beskattas. Att då under tiden införa blockering blir bakvänt.
Finländare ivriga spelare
Spelbolagens intresseorganisation EGBA bemöter påståendena om illegal konkurrens med att hela Europa är på väg mot ett licenssystem och anser att det vore bättre både för konsumenterna och för Finlands skatteintäkter att gå in för licensiering.
I rapporten beräknas Finland ha den fjärde högsta konsumtionen av penningspel i världen, efter Australien, Singapore och Irland. Varje person spelar för i genomsnitt 500 euro per år.
Omsättningen från Finland hos de utländska spelbolagen beräknas till fem miljarder euro, vilket gav en marginal på 930 miljoner.
Jonny Mattsson