Nyheter

Hanna Mattsson (f. 1884) spinner garn framför bagarstugan vid Södergårds i Klemetsby, Lumparland. Foto ur Elvi Knahpes samling, Önningebymuseet.Foto:
En spinnartalka skildrad av Önningebykolonisten Elin Danielson år 1889 i Önningeby.Tillhör Önningebymuseet.<@Fotograf>Kjell EkströmFoto:
Spinnrock från Ödanböle i Jomala, dekorerad 1877 av målaren Gabriel Ivars Jansson från Ingby. Gabriel flyttade till Åland på 1860-taletoch förde med sig sin granna österbottniska färgskala till landskapet. Han var ganska ensam om att pryda spinnrockar med blomstergirlander. <@Fotograf>Kjell EkströmFoto:
De spinnrockar svarvaren Johan Nordin tillverkade signerades med hans initialer företrädesvis i bänkens kortsida invid skruven. Han var den första spinnrockstillverkaren med efternamnet Nordin och han hette ursprungligen Johan Marcusson (1813-1888). Han flyttade från Norrsunda i Jomala till Brändbolstad i Sund 1833 och tog sig då namnet Nordin. Nordinarna tillverkade spinnrockar i flera generationer. Johans sonson Elias Nordin i Björby lär ha tillverkat sin sista spinnrock så sent som 1968-69. <Foto:
Spinnrock hos Mickels i Gottby. Bänken är ovanligt rikt dekorerad med dels stämplade blommor, dels blomster som målats på fri hand. Ägarinitialerna samt dateringen är sedvanligt målade på kanten av bänken.<@Fotograf>Kjell EkströmFoto:
Ålderdomlig spinnrock i båtsmantorpet på friluftsmuseet Jan Karlsgården i Kastelholm. Observera det breda hjulet. <@Fotograf>Kjell EkströmFoto:
Gammal originell spinnrock som tillhört Victor och Hilma Westerholm. De var intresserade av gamla föremål och samlade till ettlitet gårdsmuseum i gammelstugan på Tomtebo. Spinnrockens äldre proveniens okänd.<@Fotograf>Kjell EkströmFoto:
Spinnrock signerad med bokstaven L i en tandad ring, vilket visar att den är tillverkad av spinnrocksvaravaren Lindqvist i Sund Brändbolstad. Signeringen finns oftast på spinnrockens centrala del i vilken benen och stolparna för hjulet är infällda i. Denna del av spinnrocken har många olika benämningar: bänk, säte, stock eller planka. Den första i raden av spinnrockssvarvande i den Lindqvistska familjen var Karl Johan Lindqvist. Han föddes 1825 och härstammade från Sverige. Han kom som dräng Foto:

Spinnrocken – från bruksföremål till utrangerad prydnad

Publicerad Senast uppdaterad

Vill du fortsätta läsa?

Som prenumerant hos oss får du tillgång till artikeln och våra andra produkter