Sent i kväll landar den åländska öspelstruppen efter sex dagars intensivt tävlande under de 19:e öspelen på Guernsey.
Här bjuder vi på lite kuriosa om ön; Det är en brittisk ö mellan Frankrike och Storbritannien utanför Normandie och är ett självstyrande fögderi, på engelska kallat bailiwick. Ön är inte en del av det brittiska kungariket utan har istället en status som en kronbesittning. Det betyder att brittiska staten kontrollerar ön och därmed har vissa ansvar. Till exempel är den brittiska monarken statschef fast Guernsey har självstyre.
Ön har ungefär 65.000 invånare som tillsammans delar på 62 kvadratkilometer mark. Jämfört med Åland är det ungefär dubbelt så stor befolkning på hälften så liten
yta.
Guernsey anses vara kulturellt brittiskt med inslag av fransk och fornnordisk kultur. Det eftersom vikingar reste mellan sent 800-talet till 1100-talet längs med franska västkusten och lämnade sitt avtryck på kontinenten.
Namnet Guernsey tros härstamma från vikingatiden. Ändelsen -ey betyder på fornnordiska ö. Guern- kan härstamma antingen från det fronnordiska ordet för gran eller ett förnamn som Grani.
Få talar Guernésiais
Majoriteten av befolkningen talar engelska som är ett av de officiella språken tillsammans med guernésiais och franska. Guernésiais kan anses vara en dialekt av franska och talas endast av två procent av befolkningen. De flesta som talar språket är 65 år eller äldre vilket har resulterat i att det nu klassas som ett hotat språk.
Ön är känd för sin låga skatt.
Det finns varken kapitalskatt eller arvsskatt och generellt sett behöver företag nästan aldrig betala någon skatt. Alla som arbetar betalar 20 procent skatt. Finanspolitiken har gjort ön populär för privata placeringar och resulterat i att finansindustrin är den största näringsgrenen på ön.
Förutom bankverksamhet är Guernsey också stora inom djurhållning och turism. Guernseykor är kända för sin mjölk som har en orangegul ton och är fetare än annan mjölk. På ön kan man som turist besöka naturlandskap som orkidéängar men också militärhistoriska platser som tyska fortifikationer från andra världskriget. Guernsey var nämligen det enda brittiska landområdet som Tyskland lyckades inta under andra världskriget.