Ålandsdagen är en förlängning på Ålandsveckan i skolor som ordnades förra året i samband med Åland 100-firandet. Under den veckan hade man ett tema per skoldag: självstyrelsens historia, Östersjön, Norden, åländsk kultur och åländsk mat. Uppskattningen är att några hundra skolklasser deltog i de många aktiviteterna som erbjöds. Michael Björklund gjorde 25 virtuella besök, Viktor Eriksson lagade mat med sju klasser, språkambassadörerna gjorde 56 besök och över 200 skolor mottog material till undervisningen.
– Vi fick bra feedback, säger Noora Löfström
Årets upplaga är en komprimerad version i form av en dag i stället för en vecka. Majoriteten av samarbetspartnerna är med igen.
– När vi frågade om de ville vara med igen i höstas var svaret absolut, säger Noora Löfström.
Åländsk identitet
I år erbjuds ett digitalt läromedel för årskurs 5-9 som har tagits fram av LR och Schildts & Söderströms. På eftermiddagen blir det livesändning från Mariehamn med projektledarna, språkambassadör Tiina Fjellander, Niko Micklin från Visit Åland samt Kimberly Terry från Håll Skärgården Ren.
Man visar även två kortfilmer framtagna med eleverna vid Ålands lyceum, följt av diskussion.
– Vi vill visa dem vad Åland har att erbjuda och hur vi resonerar här, säger Tiina Björklund.
Den ena kortfilmen handlar om åländsk identitet där eleverna bland annat svarar på kunskapsfrågor om Åland samt berättar vad Åland är för dem.
– Eleverna svarar på frågor om vad Åland är för dem med tre ord, säger Tiina Björklund.
Livesändning med ministrar
På morgonen livesänds det från Helsingfors med Ålandsminister Thomas Blomqvist och utbildningsminister Annika Hambrudd, i närvaro av elever från årskurs nio.
– Det blir fika med Ålandspannkaka och äppelmust efteråt, säger Noora Löfström.
Kocken Viktor Eriksson är med i år igen och ordnar matworkshops i Jyväskylä. Förra året lagade han en Ålandsmacka med eleverna.
– Det är roligt att han är med igen, säger Noora Löfström.
En av målsättningarna med Åland 100 var att öka kunskap om självstyrelsen och Åland i närregionerna, därav Ålandsveckan förra året och Ålandsdagen i år.
– Det är bra att det kommer redan från utbildningen, vi satsar på eleverna. Det skulle vara bra om det återkom varje år, vi får se hur det lyckas, säger Tiina Björklund.
Ålandsdagen, den 22 mars, är en dag före Nordens dag, den 23 mars.
– Vi valde datumet före Nordens dag i och med att Åland är som en egen nation i nordiska sammanhang, säger Tiina Björklund.
“Utomlands men hemma”
Trots att dagen riktar sig främst till skolor i Finland finns det inget som hindrar åländska skolor från att använda sig av det digitala materialet.
– I och med att det togs fram så mycket bra pedagogiskt material för Åland 100 skulle det vara tråkigt att bara ha använt det i en vecka. Lärarna får själva välja vad de vill använda, de vet bäst, säger Noora Löfström.
Hon minns förra året när hon besökte en skola i Tammerfors och pratade om Åland.
– Det finns helt klart ett intresse för Åland, det är lite exotiskt och många kommer hit på klassresa. Det är som Visit Åland säger, det är utomlands men hemma.
Följ med Ålandsdagens diskussion med ministrarna och niorna kl. 9.30 –10.30 på Nordisk kulturkontakts Facebook-sida. Eftermiddagens live-sändning kl. 13–14 från Mariehamn sänds på LRs YouTube-kanal. Mer information finns i Facebook-evenemanget Ålandsdagen i skolan.