Stadsfullmäktigemötet i tisdags hade en fullmatad föredragningslista. Mötet innehöll flera diskussioner och omröstningar och fick ajourneras efter att en tredjedel av punkterna avverkats.
Frågan om revidering av stadens koncerndirektiv tog en oväntad vändning efter att Obundnas Anton Göthlin kom med ett motförslag om att införa offentlighetslagstiftningen i koncerndirektivet.
Omröstningen utföll 12-11 för Anton Göthlins förslag, där majoriteten bestod av tre obundna, fem socialdemokrater, två centerledamöter, Rolf Granlund från Ålands framtid och Katrin Sjögren (Lib).
Hon var den enda av liberalerna som röstade för Anton Göthlins förslag och har tidigare i lagtinget pläderat starkt för möjligheterna till ökad insyn i offentligt ägda bolag, eftersom bolagiseringen av samhällsfunktioner ökar.
Minoriteten bestod av fem moderater, fyra liberaler och två från Hållbart initiativ. Tre ledamöter avstod från att ta ställning, Julia Birney (Lib), Camilla Gunell (S) och ersättaren Bjarne Blomster (C).
Moderaternas Björn Hägerstrand var frånvarande.
Följer hamnbolagets linje
Beslutet innebär att en ny formulering införs i direktivet och ska tillämpas i stadens dotterbolag: ”Detta bolag ska jämställas med de myndigheter det ersätter vad gäller tillämpningen av offentlighetslagen för Åland. Förvaltningslagen ska tillämpas vid begäran om handlingar från bolaget.”
– Den här principen finns redan i Mariehamns Hamns bolagsordning och infördes också då efter en jämn omröstning, säger Bert Häggblom (Ob) som satt ordförande vid tisdagens möte.
Han påpekar att det hade räckt med 12-12 i omröstningen för att nå samma resultat, eftersom han själv i så fall haft utslagsröst.
– På förslag av Alfons Röblom (HI) infördes även en ny skrivning om hållbar utveckling och miljöhänsyn.
Mariehamns stads nya ägardirektiv
Genom koncerndirektivet fastställs och förmedlas stadens övergripande ägarpolitik och förväntningar på dotterbolagen.
Nytt jämfört med tidigare är ett avsnitt där stadens innehav listas och en tydligare beskrivning av olika styrinstrument ges.
Det ställs även krav på mera aktiv kommunikation till allmänheten i samband med bolagsstämmor och krav på ägardialog vid ändring av vd-avtal eller ändrad ersättning till vd
Direktivet innehåller dessutom utvecklade formuleringar om styrelsens sammansättning.