Trots att revisorerna har slagit larm flera år i rad fortsätter Mariehamns stads skuldbörda att öka. 2013 väntas siffran vara hela 3.400 euro per invånare. En siffra som börjar sakna varje rimlig proportion enligt revisorerna.
MARIEHAMN Varje år de senaste åren har det varit samma visa. Revisorerna har varnat stadens politiker om att skulderna i kommunen börjar bli alldeles för höga.
Gör något! Har deras uppmaning varit. Ändå sitter vi med ett facit som visar något annat. Den redan för höga skuldbördan ökar.
Som Ålandstidningen har rapporterat är staden uppe i en oroväckande hög skuldbörda på 2.800 euro per invånare. Det är 1.000 euro mer än snittet i Finland. Och i Finland sköter kommunerna även sjukvården och all skola.
-Det är alltid en jätterisk att ha stora lån om något händer i ekonomin som att det blir lågkonjunktur och skatteintäkterna sjunker eller räntorna stiger, säger stadsrevisorernas ordförande Christina Johansson-Gammals (Lib).
Hon tycker att situationen är bekymmersam.
Ytterst är det verksamheten i staden som riskerar att drabbas om inkomsterna vacklar samtidigt som räntekostnaderna skenar.
Stegrar snart
Christina Johansson-Gammals blir inte direkt lugnare när hon tänker på framtiden. I revisorernas senaste PM om stadens ekonomi ryms nämligen en ännu mer oroväckande siffra. Om de planerade investeringarna de kommande åren genomförs ökar skuldbördan till 3.400 euro per invånare i staden redan år 2013.
-Vi tycker att man redan har passerat smärtgränsen i staden genom att göra så många investeringar. Skuldbördan behöver minska, inte öka, säger hon.
Hur ska man komma till rätta med det?
-Det är inte min sak att avgöra. Men nog handlar det mycket om att minska på investeringstakten. Hur är svårt att svara på eftersom det kan handla om projekt som behövs, säger hon.
För små marginaler
Hur har det då kunnat gå så här långt?
Förklaringen finns i att man har haft en för låg skatt i förhållande till de höga kostnaderna. Därför har staden inte kunnat spara så mycket för kommande investeringar utan lånat det mesta, enligt revisor Magnus Lundberg (C).
-Men lån är att skjuta betalningen på framtiden. Någon gång ska det ju ändå betalas. Det här är en väldigt farlig situation. Det krävs mycket för att komma ner till en sund skuldnivå, säger han.
Och vad är en sund nivå?
-Det är att ligga i nivå med övriga landet. Staden är väldigt långt ifrån det, säger han.
Tar stadspolitikerna situationen på tillräckligt stort allvar?
-Jag tycker nog att stadsstyrelsen har försökt börja ägna uppmärksamhet åt det här men de måste ha stadsfullmäktige med sig. Och dessutom tror jag att ingen är beredd att ta några drastiska beslut. Det här kräver en långsiktig strategi.
När behöver något hända?
-Det är svårt att säga när, men risken är redan hög och ökar i takt med lånenivån.
Tone Nordling