Sponsorer, deltagaravgifter eller föreningsbidrag. Stadsfullmäktiges gruppledare ser flera sätt att behålla Jussi Grandells Mektek och Erica Dunders dansgrupp.
Men att staden ska fortsätta betala så mycket som man gjort hittills för klubbverksamheten är de flesta tveksamma till.
MARIEHAMN I kväll tar stadens fritidsnämnd ännu en gång ställning till det bidrag om 6.000 euro som man tidigare beviljat Hem- och skolaföreningarna för deras klubbverksamheter.
Som Ålandstidningen skrivit i flera artiklar har inbesparingen lett till protester bland ungdomarna. Frågan har även engagerat många vuxna, vilket synts i insändare och mess.
Inför kvällens möte har Ålandstidningen gjort en rundringning till gruppordförandena i stadsfullmäktige för att fråga hur de ser på de indragna bidraget. De flesta vill att verksamheterna ska finnas kvar. Men de betonar att staden måste spara och att det kan finnas andra lösningar.
-Jag har respekt för att inbesparingar måste göras. Det finns sällan något onödigt att dra in. Men det här kanske har gått lite för snabbt. Man kan fundera på om det går att rädda verksamheten på något annat vis, till exempel genom en deltagaravgift eller ett föreningsbidrag, säger Britt Lundberg (C).
Hon hoppas att Mektek och dansgruppen ska kunna fortsätta.
-Båda är viktiga verksamheter och ett jättebra komplement för ungdomar som kanske inte har så många andra föreningsaktiviteter, säger Britt Lundberg.
Lösning till stadsstyrelsen
Även Christian Nordas (Lib) föreslår alternativa lösningar.
-Jag tycker att man ska titta på det här en gång till och syna olika alternativ. Man kan tänka sig att föräldrarna skjuter till lite pengar. Det behöver inte vara skattemedel till allting. Vi har det ekonomiskt tuffaste året framför oss i staden.
Andra förslag är sponsorer och mer aktivitet från Hem och skolas sida, säger Christian Nordas.
-Om Hem och skola presenterar en lösning för stadsstyrelsen tror jag att det finns ett politiskt intresse för att skjuta till pengar. Men fritidsnämnden måste spara och har kanske inte så lätt att hitta en lösning, säger han.
Tom Forsbom (MF) tror också på en självkostnadsdel för verksamheten
-Jag är inte insatt i frågan eftersom vi inte har en ordinarie representant i fritidsnämnden. Men principiellt tycker jag att man med en liten självkostnadsdel kan få det här ordnat på något annat sätt, säger han.
"Kan finnas lösning"
Lennart Isaksson (FS) betonar Hem och skolas ansvar för att hitta en lösning.
-Jag förstår att ungdomarna är ledsna. Men stadens resultat är tre miljoner euro sämre än budgeterat och det är en realitet som politikerna måste hantera.
Själv ser han hellre att staden sparar mer strukturerat och ser på helheten än att spara på det här sättet.
-Det kan hända att det finns en lösning på det här. Men samtidigt finns det hundratals grupper som vill ha stöd till sina verksamheter. Någonstans tar pengarna slut. Det tråkiga är att stadens ekonomi håller på att försämras. Det här är en spegling av det, säger Lennart Isaksson.
Christian Beijar (S) säger att han inte kan bedöma hur fritidsnämnden gjort sina prioriterat.
-Stadens ekonomi är som den är och det är bra om verksamheten får fortsätta. Men jag kan inte säga hur man ska lösa det här, säger han.
Anna Jakobsson