Varje dag sedan den 24 februari då kriget i Ukraina bröt ut har folk samlats utanför ryska konsulatet i Mariehamn för att demonstrera mot Rysslands invasion i Ukraina. Tanken är att man ska samlas ända tills kriget tar slut. Alla som vill är välkomna med och demonstrationen börjar klockan 17.
Under onsdagens demonstration hade nio deltagare samt två hundar samlats för att förespråka fred i Ukraina. Mosse Wallén är en av deltagarna och säger att han brukar vara med så ofta som möjligt. Med sig har han en skylt som på ena sidan har texten ”Mördare, lämna Ukraina” och på andra sidan ”Putin go home”.
– Vi har varit allt mellan tre och trettio deltagare, det har gått väldigt mycket i vågor. Nu är vi också mitt i semestertider och folk är på sina stugor eller på resa, så det har varit lite mindre folk än tidigare. Men bara arbetshösten drar i gång så hoppas vi på fler deltagare, säger han.
Rop, sång och diskussioner
Demonstrationen brukar hålla på i ungefär tio minuter och börjar med att man ropar ”Ukraina” fem gånger eftersom man alltid samlas klockan 17. Efter ropet håller man en tyst minut och sedan sjunger man de första verserna i den svenska versionen av Europahymnen eller någon annan passande sång. Däremellan kan det också bli lite småprat och diskussioner deltagarna emellan innan man avslutar demonstrationen med att ropa ”Fred i Ukraina” fem gånger.
Enligt Mosse Wallén brukar det främst vara ålänningar som deltar, men också turister har varit med några gånger.
– Det är främst finska turister. Antingen brukar de vara med och delta eller så går de förbi och säger att det är en bra sak vi sysslar med, säger han.
Överlag känner han att man får mycket klappar på axeln för sitt engagemang, men det skulle behövas fler personer som lyssnar och gör något praktiskt av deras demonstration.
– Den ryska konsuln och hans fru har inte lyssnat på oss särskilt mycket, men jag har pratat med dem en gång som enskild person. Det skulle också gärna få vara lite större engagemang från åländska politiker, kanske att man kommer och deltar några enstaka gånger för att visa att man står upp mot kriget, säger han.
Man har också försökt få fredsmonumentet som Anders Wiklöf donerade från Självstyrelsegården till Ukrainaplatsen, där man tycker att den passar bättre.
”Får inte glömma”
En annan aktiv deltagare är Kaveh Bahar. Han brukar delta ungefär tre till fyra gånger i veckan när han befinnner sig i stan.
– Jag kom hit till Åland som kvotflykting från Iran 1992 och har sett en hel del krig. Det som sker i Ukraina är hemskt och det är viktigt att vi uppmärksammar att detta är fel, säger han.
Han ser demonstrationerna som ett bra och fredligt sätt att visa att man är emot krig.
– Vi måste göra någonting för att visa att vi står med Ukraina och fördömer Rysslands invasion. Jag hoppas också att deltagarantalet kan växa och att folk inte glömmer bort de hemskheter som sker i Ukraina där folk dör varje dag, säger han.