De politiska grupperna i stadsfullmäktige välkomnar en nämndreform. Men helt enligt stadsstyrelsens förslag bör upplägget inte bli, anser de flesta.
MARIEHAMN I går kväll höll stadsfullmäktige en diskussion om stadens framtida organisation. På åhörarplatserna satt många av stadens högsta tjänstemän, vilkas arbeten påverkas av reformen. För även om det första steget endast gäller de politiska nämndernas antal och ansvarsområden så ska förvaltningarna på sikt organiseras enligt samma schema.
-Förvaltningsstrukturen bör följa nämndstrukturen, säger stadsdirektör Bjarne Petterson när han redogör för stadsstyrelsens förslag.
En stor förändring skulle den nya bildningsnämnden innebära. Den föreslås få ansvar för grundskola, fritidshem, Medis, kultur, bibliotek, fritid, ungdom och Mariebad. Att få till den förvaltningsstrukturen kommer att ta tid och kräver en övergångsperiod, enligt Bjarne Petterson.
Om det nu blir så.
Av flera anföranden i går framgick att det finns politiker som hellre ser en uppdelning av bildningsnämnden i två nämnder: en för utbildning och en annan för kultur och fritid.
-Vi vill ha en analys på frågan varför vi ska ändra sådant som fungerar bra, till exempel skolnämnden, säger Christian Nordas (Lib).
Fler platser
Christian Beijar (S) föreslog att antalet ledamöter i nämnderna bör öka från sju till tio. Detta eftersom färre nämnder annars leder till färre förtroendeposter.
Även Tom Forsbom (MF) ser risker med ett för litet antal nämnder.
-Om platserna fördelas proportionellt utesluter det de små grupperna. Det är synd att bara se till politisk tillhörighet och inte till kunskap och intresse, säger han.
Få nämnder med stora ansvarsområden kan även leda till att tjänstemännens makt ökar på bekostnad av politikernas. Det framhöll bland andra Roger Jansson (FS)
-Om man drar ner för mycket på nämnderna måste man öka på platserna. Och vad har man vunnit då? Ja, inte är effektivitet inte, säger han.
Bolagisering
Tekniska nämnden ska enligt förslaget ansvara för teknisk service, fastighetsförvaltning, Elverket, VA-verket, Räddningsverket, hamnen och Pommern.
Men hamn- och säkerhetsförvaltningen ska finnas kvar som skild organisation, bland annat eftersom det ännu inte är klart om hamnverksamheten borde bolagiseras och på grund av det framtida räddningssamarbetet mellan kommunerna.
Oklart är även var stadsplaneringen ska placeras i förvaltningen. Det ena alternativet är att den inkluderas i centralförvaltningen. Det andra att det blir en separat stadsplaneförvaltning, som i så fall även ska inkludera näringslivs- och miljöfrågor.
-Det finns samordningseffekter med att stadsarkitektkontoret och tekniska verken utnyttjar varandras resurser mer, framhåller Bjarne Blomster (C).
Vill höra personalen
Enligt förlaget ska socialnämnden inte förändras så mycket. Fritidshemmen flyttas till bildningsnämndens ansvarsområde. Fältarna förelås däremot ligga kvar under socialnämnden, på grund av att det i fältarnas arbetsuppgifter ingår barnskydd och missbruksärenden.
Flera politiker påpekar att stadsstyrelsen har tagit fram sitt förslag mycket snabbt och undrar om det inte är dags att höra vad de anställda tycker.
-Det finns alltid motstånd till förändringar. Jag tycker att man ska förankra strategierna nedåt i förvaltningen, säger Christina Nordas.
-I budgeten står att personalen ska vara delaktig. Frågan är om man fullt ut har varit det i den här processen, säger Bjarne Blomster.
Anna Jakobsson