Prognoserna visade att Samlingspartiet, Sannfinländarna och Socialdemokraterna (SDP) skulle bli de största partierna i det finländska riksdagsvalet, men att det blev så tydligt och konsekvent överraskade statsvetaren Siv Sandberg.
– De tre stora partierna går framåt i stort sett hela landet, i alla valkretsar. Få valkretsar gick mot strömmen, säger hon.
Det är också exceptionellt att valrörelsen varit totalt centrerad kring de tre stora partierna. Det förekom taktikröstande för att hindra Sannfinländarna att bli störst.
– Taktikröstandet drabbade De Gröna, Vänsterförbundet och Centern. Centern gjorde sitt sämsta val sedan 1915.
Det ledde till att de medelstora partierna som tappade mandat nu är lika små som Svenska Folkpartiet (SFP).
Siv Sandberg menar att valresultatet visar att Sannfinländarna tagit över Centerns roll i de perifera regionerna i landet.
– Kartan brukade se grön ut i de områdena, säger hon.
En liten men viktig förändring är bland annat att Sannfinländarna blev störst sett till antalet röster i Vasa valkrets, där en stor del av det svenskspråkiga Österbotten finns.
Starkt i söder
Traditionellt sett har Finland haft ett ganska splittrat partifält med många jämnstora partier.
– Men vi har också haft en situation med tre stora när det var Samlingspartiet, Centern och Socialdemokraterna, så det är inget uppseendeväckande.
Man ser också att riksdagsmandaten koncentreras i södra Finland, 120 av de 200 mandaten finns söder om Tammerfors.
– Det ser man i att Centern tappar. Det är inte populärt hos Centerväljarna att partiet varit med i den senaste regeringen, säger Siv Sandberg.
Det är svårt att säga om Centern kan återhämta sig menar hon.
Även storstadsväljarna har ändrat sitt beteende. De Gröna som varit populära i städerna tappar mandat och Sannfinländarna får understöd i städerna.
När regeringsförhandlingarna är avklarade kan man se hur de kommande fyra åren ser ut för Finland. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo är nu statsministerkandidat och regeringssonderare.
– Petteri Orpo har sagt att sex miljarder euro måste sparas. De andra partierna har sagt nej, eller inte svarat på det alls, säger Siv Sandberg.
Gemensamma frågor för Samlingspartiet och Sannfinländarna är synen på den ekonomiska politiken, men de står långt ifrån varandra i EU-frågor. SDP:s ordförande Sanna Marin, däremot, har sagt nej till Petteri Orpos sparförslag, men är enig med Orpo i frågor kring EU, klimat och arbetsmarknad.
– Det skiljer sig ändå vad man säger under valrörelsen och vad man sedan för fram under regeringsförhandlingarna. För Ålands del är det lyckligt att Samlingspartiet blir statsministerparti, det hade varit tuffare om det blivit Sannfinländarna.
Partiets inställning till det svenska språket och minoriteter är ett problem för Åland.
Högerregering
Siv Sandberg säger att det sannolikt blir en högerregering. Huruvida SFP blir delaktigt är en viktig fråga för åländska intressen.
– Vill Petteri Orpo ha SFP med i regeringen blir det intressant. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson har sagt att partiet inte är med i en regering med Sannfinländarnas politik. Vad innebär det?
Siv Sandberg tror att SFP och Sannfinländarna kan fungera ihop om Petteri Orpo är statsminister. På Åland sägs det att den åländska riksdagsledamoten inte ska vara i opposition, och att det blir problematiskt om SFP hamnar där. Siv Sandberg tror att SFP har en fördel i och med att man inte tappade något mandat, i motsats till de flesta andra regeringspartier.
Riksdagsvalet i siffror
Nyvalda ledamöter: 61
Saml 18, Sannf 16, Soc 14, C 5, Vf 3, Gröna 2, KD 1
Sittande ledamöter som åker ut: 31, däribland Thomas Blomqvist (SFP), kommunminister Sirpa Paatero (S) och förre statsministern Antti Rinne (S).
Könsfördelning: 108 män, 92 kvinnor (förra valet 106-94)
Medelålder: 47 år.
Den äldsta invalda är Kimmo Kiljunen (S) 71 år från Vanda och yngsta 23-åriga Olga Oinas-Panuma (C) från Pudasjärvi i Uleåborgs valkrets.
Sju ledamöter i den nya riksdagen är under 30 år, men 26 över 60 år.
Mats Löfströms röstetal 10.518 är det 26:e högsta i valet och det tredje högsta i Svenska riksdagsgruppen, efter Sandra Bergqvist 13.787 och Anna-Maja Henriksson 12.629.
Förhandlingar
Är det ett hot mot det svenska språket att Sannfinländarna blir så stora?
– Man måste skilja på retorik och faktiska lagstiftningsåtgärder. Det handlar främst om lagar och förvaltningsfrågor där man kan nagga på det svenska språket, säger Siv Sandberg.
Hon ser med intresse på hur SDP agerar i regeringsförhandlingarna. Finland har en tradition av att kunna bilda väldigt brokiga regeringar.
– Många partier har sagt vem de inte vill vara med, men inte vem de vill vara med.
Valresultatet stärker också storstädernas ställning.
– De stora städerna vill ha en särsk