Som Ålandstidningen har skrivit förut vill den nu avgående landskapsregeringen skapa ett resurscenter där alla skolpsykologer som i dag är utspridda i kommunerna, ska samlas under ett tak.
Det gamla systemet har bland annat lett till att elevers möjligheter till stöd har varierat i hög grad mellan olika kommuner och skolor, detta trots att rätten till stöd är skriven i lagen.
Nu har ett underlag i form av en utredning gjorts av Sandra Rasmussen och företaget Lighthouse.
I utredningen beskrivs att en gemensam organisation för skolpsykologernas verksamhet underlättar för kommunerna att tillgodose enskilda elevers behov av hälsotjänster på ett likvärdigt sätt.
Styrgrupp och anslag
För att samordningen ska ges bästa tänkbara förutsättning att lyckas, föreslår man att processen leds av en ledande skolpsykolog. En styrgrupp ska utses för att garantera att allas intressen beaktas.
Varför är det så viktigt med en samordnad skolpsykologi?
– Med ett team blir tillgången av skolpsykologer bättre och mer jämlik för elever och lärare runtom på Åland. Psykologerna kan till viss del täcka upp för varandra, och det blir mindre sårbart. De kan tillsammans utarbeta ett gemensamt arbetssätt och enhetliga riktlinjer, vilket kommer att underlätta och effektivisera arbetet. När psykologerna jobbar tillsammans kan de också specialisera sig inom olika områden, vilket ger skolorna tillgång till en ökad bredd av kompetens, säger Sandra Rasmussen.
Stöd kan utebli
Ser man ett samband mellan ungas mående och nuvarande system för skolpsykologer?
– När det inte finns tillgång till skolpsykologer riskerar elever att inte få det stöd de behöver och har rätt till, det går naturligtvis inte att utesluta att det har negativa konsekvenser för de som drabbas.
Varför har rekryteringen av skolpsykologer varit svår?
– Det är ett ensamt arbete, med mycket ansvar och hög arbetsbelastning. Psykologerna saknar kollegialt stöd. De har svårt att hinna arbeta förebyggande och att prioritera tid till utvecklingsarbete.
Är en huvudman för samordningen utsedd redan?
– Min ambition har varit att presentera en modell som kan förverkligas på så kort tid som möjligt. Förslaget att Mariehamn ska vara huvudman grundar sig på att en kommun kan besluta att åta sig ett huvudmannaskap. Om SÅHD eller NÅHD ska vara huvudman behöver kommunalförbundets grundavtal ändras, vilket är en tidskrävande process. Om en samordning ska genomföras, och vem som i så fall ska vara huvudman, är något som kommunerna beslutar om
Medel avsätts
Utredningen ska nu skickas till kommunerna för fortsatt beredning av samordningen. Ett anslag om högst 30.000 euro i budgeten för 2020 har reserverats, anslaget avser medel för att leda processen motsvarande en dag per vecka under året samt för inköp av ett gemensamt journalsystem. Ytterligare anslag kan ansökas under 2021 av huvudmannen för det samordnade skolpsykologteamet, under förutsättning att lagtinget beviljar detta.
Peter Pussinen