Evenemanget ordnas av Åbo Akademi i samband med Europaforum. Den före detta EU-domaren Allan Rosas fungerar som moderator för diskussionen och inleder med en historisk bakgrund gällande Ålands särställning och Ålandslösningen.
– Ålands särställning passar väl in i EU:s konstitutionella struktur. Det finns mycket material att arbeta med för den professur som statsrådet gav som gåva i och med firandet av den åländska självstyrelsen, säger Allan Rosas.
De övriga deltagarna i paneldiskussionen består av minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, Thomas Blomqvist, Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, Ålands fredsinstituts och doktorand vid Åbo Akademi Susann Simolin, Ålands lantråd Veronica Thörnroos samt Europaparlamentariker Ville Niinistö.
Gott samarbete
Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, nämner att Åland varit med om flera utmaningar bland annat genom pandemin och de följder Åland fått i och med restriktioner.
– Den lösning man kom fram till för hundra år sedan gällande Åland kan fortfarande passa in i den europeiska gemenskapen och den nordiska gemenskapen som vi värnar om, säger Thomas Blomqvist.
Han lyfter även det goda och nära samarbetet mellan Sverige och Finland som genom tiderna har haft olika åsikter gällande Åland. Enligt honom ligger en stor vikt på att Åland, lagtinget och landskapsregeringen samarbetar med Finlands regering.
Plats i EU
Panelen diskuterade också Ålands avsaknad av representation i Europaparlamentet.
– Representation behövs för att säkerställa legitimiteten. Åland saknar representation i Europaparlamentet och det här är en sten i skon och ett sätt att urholka självstyrelsen i EU-medlemskapet. Båda parlamenten gav ifrån sig makt i och med medlemskapet i EU, men endast ett har kompenserats med representation. Det är inte ett orimligt krav att vi ska hitta en lösning på detta, säger Löfström.
Europaparlamentarikern Ville Niinistö lyfter att han fick 114 röster på Åland när han blev vald till Europaparlamentariker.
– Jag representerar också Åland i Europaparlamentet, säger han.
Ville Niinistö anser att Ålandslösningen är ett bra exempel på hur man kan lösa konflikter.
– Konflikter kan gå för långt om det inte finns ett internationellt folkrättsligt styre där rättsstaten försvaras, säger han.