Vid ÅHS senaste styrelsemöte den 26 januari fick ledamöterna ta del av en lista över ”kända behov av större fastighetsåtgärder” som förvaltningen tagit fram. Förutom de sedan tidigare kända projekten – geriatriska kliniken, införskaffande av MR-kamera och åtgärder av lokalerna i Godby centrum – finns 18 punkter som bör åtgärdas.
I listan finns allt från misstänkt fuktskada i den bara sex år gamla psykiatriska kliniken till grundliga renoveringsbehov i flera husdelar till planering av trafiksituationen och anläggande av fler parkeringsplatser.
Längre listaSedan årsskiftet är Fastighetsverket förvaltare av sjukhusbyggnaderna och för vd Stefan Rumander var listan längre än han trott.– Vi har vetat en tid att det finns utmaningar, men det var ännu mer omfattande. Det kommer bli en jätteutmaning för oss både vad gäller projektledning liksom finansiering, säger han.
Hur Fastighetsverket och ÅHS nu ska gå vidare för att åtgärda de mer eller mindre akuta brister som framhålls i listan kommer Stefan Rumander att försöka röna ut under våren.– Vi bygger upp vår kunskap om husens skick successivt och kommer sedan sätta oss med styrelsen och den nya hälso- och sjukvårdsdirektören (Jeanette Pajunen) i vår och lägga upp en plan. Listan behöver också prioriteras av ÅHS. Sedan ska man komma ihåg att vi redan har en lång lista på projekt på alla våra andra hus och andra kunder.
För en oinvigd ser det ut att kosta en stor slant att få ordning på byggnaderna. Hur löser man finansieringen?– Jag vill inte slänga mig med siffror men det kommer kosta många miljoner, säger Stefan Rumander.
Han förklarar att normalt genomför Fastighetsverket löpande renoveringar inom det hyresavtal som finns. Men om det ska till större projekt som innebär standardförbättringar – som den önskade ombyggnaden av entré och reception – går det utanför hyresavtalet och faktureras separat.– Det är lite oklart vilken roll vi ska ha, men till syvende og sidst är det ÅHS och landskapsregeringen (LR) som sitter på pengarna. Jag har aviserat vår bild till LR, långt innan listan kom till, att vår uppfattning är att ÅHS har en fastighetsskuld.
ÖverblickÅHS styrelseordförande Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) berättar att styrelsen beställde listan för att få en överblick över behoven.– Grejen är ju att huset är gammalt och det här är saker som tidigare gått på renoveringskontot. Nu tar Fastighetsverket över lokalerna och vi måste betala av sakerna varefter. Vi har ju inte något val.
Om Fastighetsverket har rätt och det kommer kosta många miljoner, måste man då äska tilläggsanslag från LR?– Jag vet inte hur man löser det rent praktiskt, det här systemet är ganska nytt för mig. Men Fastighetsverket har tagit över lokalerna och vi betalar hyra. Om de sedan börjar göra en massa renoveringar i rask takt kan det säkert bli så att vi måste äska om mera medel om de höjer hyrorna med massor. Det är ju inte meningen att vården ska bli drabbad, säger Annette Holmberg-Jansson.
Från landskapsregeringens sida står man beredda att hjälpa till och det efterfrågas, även om socialminister Wille Valve (MSÅ) tonar ned listans konsekvenser för ÅHS.– Flera saker på listan är redan kända, flera är också påbörjade. Listan gjordes upp för att få en överskådlig blick över vad som behöver göras i fastighetsbeståndet. Det är egentligen inga överraskningar i det. Man kan tycka att det är en lång lista, men mycket är ju byggt på 70-talet och det är känt att det finns vissa renoveringsbehov.
Logistiken problemetWille Valve nämner såväl bygget av den geriatriska kliniken som problemen i ÅHS lokaler i Godby som projekt som redan är igångsatta. Han menar snarare att problematiken står i logistiken kring renoveringarna.– Utmaningen är att få det här i någon sorts flöde, alltså att när man evakuerar verksamheter för att renovera att det då finns fria utrymmen så att man får det här att funka. Men jag är hyfsat förtröstansfull över att vi kommer klara det. Det är inget som är omöjligt.
Hur ser du på ekonomin?– Det är för tidigt att ta ställning till. Byggandet av geriatriska kliniken görs ju också av Fastighetsverket. Jag skulle säga så här: gör man det i rätt ordning så finns det ingenting som utesluter att det skulle passa in i en normal underhållsbudget. Men det kommer förstås att märkas i internhyrorna.Internhyror
Finansminister Mats Perämaa (Lib) har hört talas om listan, men inte sett den och är försiktig när frågan om finansiering förs på tal. Men förklarar ändå hur tanken bakom fastighetsverkets övertagande av fastigheterna är tänkt.– Initial tar Fastighetsverket kostnaderna men sedan kommer ju ÅHS via internhyror periodiserat föra över medel till Fastighetsverket. På sikt är det ÅHS som kommer att betala för underhållet men det sker via internhyror och vad gäller investeringar kan det ske mera periodiserat. Så om ett nybygge teoretiskt skulle kosta tio miljoner euro så behöver man inte betala tio miljoner på ett bräde utan via avskrivningar som finns inbakade i internhyran periodiserat över tid.
Jonas Bladh