ANDTS-programmet, alltså frågor som rör alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel, antogs förra veckan av landskapsregeringen (LR) och gäller till slutet av 2028.
Innehållet är relativt likt det förra programmet med sex olika delmål (se faktaruta). Målen är framtagna för att förebygga och begränsa de negativa fysiska, psykiska och sociala effekterna av ANDTS-bruk som hindrar människor från att leva ett hälsosamt, tryggt och meningsfullt liv, skriver LR.
– Den förra programtiden var väldigt kort, så det vi gör nu är att revidera. Det är ju ett ambitiöst program i grunden, så vi vill inte göra om hela arbetet utan lägger till sådant som vi anser behövs, säger social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj (S).
Nytt för de kommande årens program är att man på förslag av referensgruppen infogat flera skrivningar om skadliga digitala vanor, med fokus på barn och ungdomar. Det här gör man med motiveringen att ”spel- och skärmberoende påverkar barns och ungdomar mående samt fysiska och psykiska hälsa i tilltagande negativ riktning”.
Åtgärdsprogram
I programmet lyfter man också de skärmtider som rekommenderas för barn, framtagna av Folkhälsomyndigheten i Sverige som Ålandstidningen tidigare redogjort för.
– Vi har också lagt till produkter som är lite ”trendiga”, som rökfria nikotinprodukter. Vi berör också debutåldern, vår målsättning är att den höjs för alkohol och tobak.
Arbetet ska följas upp med ett åtgärdsprogram.
– Förhoppningsvis kan vi påbörja arbetet det här året. Vi behöver få en del lagstiftning på plats, säger Arsim Zekaj.
I programmet framkommer att referensgruppen förväntar sig ökade resurser och fokus kring det nya programmets målsättningar kring skärmanvändning. Hur ser LR på det?
– Det beror på hur man definierar ökade resurser. Jag skulle säga att vi satsar på mer fokuserade resurser.
Målsättningarna
I det ANDTS-politiska programmet finns sex målsättningar listade.
• 1. Antalet personer som utvecklar skadligt bruk eller beroende av alkohol, tobak, spel eller digitala medier, ska minska och antalet personer som börjar använda narkotika eller dopningspreparat ska minska.
• 2. Debutåldern för alkohol, tobak och spel om pengar ska successivt höjas. Ingen under 18 år ska bruka ANDT eller spel om pengar.
• 3. Totalkonsumtionen av alkohol, tobak, narkotika, dopningspreparat och spel om pengar ska minska. Det långsiktiga målet gällande tobak är ett rökfritt Åland år 2030 och ett tobaksfritt Åland år 2040.
• 4. Tillgängligheten till alkohol, narkotika, dopningspreparat och tobak ska minska. Spel om pengar ska utgöra en sund och säker arena där efterfrågan på spel tillgodoses under kontrollerade former.
• 5. Tillgången till vård och stöd av god kvalitet för personer med skadligt bruk eller beroende samt för deras anhöriga och närstående ska säkras och utformas utifrån varje persons behov och förutsättningar.
• 6. Skadeverkningar relaterade till alkohol, tobak, narkotika, dopningspreparat, spel och digitala vanor ska minska. Barn och unga ska skyddas mot skadliga effekter orsakade av andras eller eget bruk av alkohol, narkotika, dopning, tobak, spel och digitala medier.
Gemensamma punkter
Han nämner den halvtidsrapport om projektet ”Barn och unga” som nyligen presenterades.
– Där tangeras arbetet med skärmtid och psykisk ohälsa och hur det eskalerat sedan 2010. Vi ser att det är ett område vi behöver arbeta mer med och har vi inte resurser för att möta upp det kommer vi nog att svika barnen och ungdomarna.
I april kommer en mer strukturerad rapport där åtgärdsförslag på problem ska framkomma.
– Vi har mycket arbeta att göra inom ANTDS, men egentligen inom alla politiska områden med många beröringspunkter som behöver hanteras gemensamt, säger Arsim Zekaj.