Hushållens skuldsättning har mer än fördubblats under de senaste 20 åren och är nu rekordhög, visar en utredning från Finansinspektionen. Konsumtionskrediterna utgör cirka 13 procent av hushållens totala skulder. I synnerhet problemen med snabblån har ökat och där är det många unga som drabbats.
Det här är en utveckling som märks även på Åland. Folkhälsans skuld- och ekonomirådgivning har omkring 300 besök per år. Enligt rådgivare Gunilla Holmberg finns det två huvudfaktorer bakom dålig privatekonomi.
– Vi lever i ett utpräglat konsumtionssamhälle med mycket aggressiv reklam. Åland har hög levnadsstandard och många köper mer än de har råd med. Det blir möjligt på grund av det enorma kreditutbudet. Man kan ta snabblån med några knapptryckningar dygnet runt och nätbutikerna är tillgängliga hela tiden.
Blir lätt ond cirkel
Hon jämför med hur det var förr, då man var tvungen att gå till banken för att ta ut pengar och handla när affärerna var öppna.
– Skulle man ta ett lån fick man noga redogöra för vad man skulle använda pengarna till. I dag kan man låna pengar när som helst och det är ingen slump att reklamen kommer på fredagar och veckoslut.
Erfarenheterna visar att en kund som tagit ett lån ofta tar nya för att kunna betala tillbaka det första.
– Vissa kan ha över 20 olika snabblån och de blir större och större. En orsak är att spelandet ökat och det leder ofta till skuldsättning.
Yrkeselever utbildas
Kunskapen om ekonomi varierar stort bland unga. En svensk undersökning som Ung Privatekonomi har gjort bland gymnasieelever i Sverige visar att bara åtta procent anser sig ha goda kunskaper i privatekonomi.
Folkhälsan startade 2014 projektet ”Bli inte blåst” för att utbilda elever i gymnasiet. Det är numera en del av den ordinarie verksamheten.
– Vi undervisar eleverna i årskurs ett i yrkesgymnasiet. Det är sex lektioner per klass, där vi tar upp konkreta frågor som budget, betalningssvårigheter, att spara och låna, samt inte minst känslor och reaktioner som uppstår när man har dålig ekonomi, förklarar Gunilla Holmberg.
Vill förebygga skuldproblem
Hon uppger att spridningen bland elevernas kunskaper är stor.
– Vissa vet det mesta, andra vet ingenting. Jag tror att det beror mycket på om man pratar om pengar hemma eller inte. Föräldrarnas roll är viktig.
Folkhälsan håller kurser om privatekonomi även för andra grupper.
– Vi har varit på besök hos Emmaus byggretur och Pelaren, på olika kurser för arbetssökande och nu senast hos Boost. Vårt fokus ligger nu på förebyggande arbete. Om vi kan rädda någon från att skuldsätta sig så har vi tjänat in vår årslön. Många skuldsatta mår dåligt och det blir en stor kostnad för samhället.
Viktigt att prioritera
En kategori unga som riskerar att få problem är de som alltid haft gott om pengar under uppväxten.
– Det finns en grupp välavlönade föräldrar som jobbar mycket och är frånvarande. De kompenserar det genom att ge barnen pengar till märkesprylar, bilar och resor. När barnen ska stå på egna ben blir verkligheten en annan, framhåller Gunilla Holmberg.
Därför menar hon att det är bra att lära sig prioritera tidigt.
– Budgeten är ett bra verktyg för att ha koll på inkomster och utgifter. Ska man kunna betala försäkringar och mobilräkning så kanske man inte kan gå ut varje helg eller shoppa loss.
Ett visst sparande ingår alltid i budgetmallen.
– Man brukar säga att alla borde ha en månadslön på banken som buffert för oförutsedda utgifter. Tyvärr är det många som aldrig kommer upp i det.
Långsiktigt tänkande
Men det är inte bara unga som kan få ekonomiska problem.
– När livssituationen förändras påverkar det alltid ekonomin, vare sig det är skilsmässa, sjukdom eller arbetslöshet. I ett svagt ögonblick är det lätt att man tar till snabblån för att klara sig på kort sikt.
Lösningen för att komma ur en skuldspiral är att ta ett riktigt banklån för att betala bort dyra smålån.
– Då tvingas man även gå igenom hela sin ekonomi och bedöma sin betalningsförmåga. Alla behöver ha kontroll. Bara att räkna ihop alla småutgifter som kaffe och korv kan göra skillnad. Det slinker lätt i väg fem euro här och där. Det blir stora pengar på ett år.
Jonny Mattsson