Den förestående upphandlingen av ett nytt åländskt vårdinformationssystem har varit föremål för en hel del diskussioner under de senaste veckorna. Under förra veckan läckte dessutom en revisionsrapport om VIS-projektet, där såväl användandet av externa konsulter som projektuppföljning och internkontroll kritiserades.
Den nya styrelsen sammanträdde för första gången på onsdagen förra veckan, och utöver det enda beslutsärendet som var att klubba budgeten för 2024 blev det en hel del diskussioner om VIS.
– Det är förstås högaktuellt och vi fick en hel del information och ett gediget material att sätta oss in i. Tanken är att vi ska fatta ett beslut på vårt nästa möte den 12 april, men vi kan inte ta ett beslut innan lagtinget sagt sitt. Om lagtinget inte beviljar en fullmakt måste vi gå en annan väg, och om lagtinget beviljar fullmakten är det upp till styrelsen och den samlade kompetens som finns att se hur vi går vidare, säger Sara Kemetter.
”Ingenting alarmerande”
Vad gäller revisionsrapporten säger hon att även den diskuterades under styrelsemötet.
– Men inte så mycket mer än att det konstaterades att den finns med i materialet. När det är fråga om så här stora upphandlingar är det revisorernas uppdrag att gå igenom, följa upp och ge stöd åt dem som ska ta beslut. Vad kan man förändra och vad kan göras bättre? Det är revisorernas uppdrag att göra den analysen och stötta arbetet. Vi tar till oss den information som förts fram. För mig är det inget mer alarmerande än så.
Du känner dig inte obekväm med att ta vidare det här projektet med tanke på vad som kommer fram i revisionen?
– Nej, landskapsregeringen har tillsatt den här styrelsen och vi har tackat ja till uppdraget. Det är bara att kavla upp ärmarna och börja jobba. Det hör till uppdraget som förväntas av en att sätta sig in i svåra saker och kunna fatta avgörande beslut.
På stort allvar
Vid sidan om revisionsrapporten har det i debatten också förts fram kritik mot den nu brådskande tidtabell som lagts fram.
Hur ser du på det, finns det tillräckligt med tid att sätta sig in i den här frågan?
– Tid är något som man helt enkelt måste skapa själv och det finns tid att läsa på och sätta sig in om man bestämmer sig för det. Det här är en sak som den nya styrelsen tar på väldigt stort allvar och vi kommer inte att fatta några beslut om vi inte är eniga och alla känner att vi är på rätt väg, men just nu kan jag inte säga vilken väg det är.
Sara Kemetter påpekar också att behandlingen i lagtinget är minst lika viktig.
– De ska sätta sig in i frågan och komma med ett övervägt beslut. Det är ålänningarnas sjukvård och gemensamma pengar det handlar om och lagtinget har det yttersta ansvaret. Sedan kommer den operativa biten mer an på oss i styrelsen.
Konkurrensutsättningen
Vad gäller den kritik som revisorerna för fram kring upphandlingar på Åland, både när det gäller VIS-projektet och allmänt, säger Sara Kemetter att hon är glad över all den kunskap som nu finns samlad i ÅHS semiprofessionella styrelse.
– I den har vi också en upphandlingsexpert i Sandra Listherby (Lib). Men Åland är litet och vi har inte så stor erfarenhet av stora upphandlingar och har man inte det kan det ske misstag på vägen. Med det sagt ska vi i styrelsen nu försöka göra allt vi kan för att rätta till det som blivit snett så att slutprodukten blir bra.
Det har också förts fram kritik mot att man så här långt inte konkurrensutsatt uppdraget tillräckligt. Hur ser du på det?
– Det var något som kom upp för diskussion på styrelsemötet och vi ställde en del frågor och fick bra svar. Vi ska först göra vår hemläxa och sen tror jag att vi bättre kan svara på den saken när vi närmar oss den 12 april.
Samtidigt konstaterar hon att analysen som gjorts i projektet är att det i dag inte finns särskilt många bolag som klarar av att leverera den specifika helhet som Åland behöver.
– Vi har egen lagstiftning, 16 kommuner, KST och patienter som skickas både till Finland och Sverige. Dessutom är vi enspråkigt svenskt vilket ställer krav ända ner i minsta lilla moment, så det är en väldigt speciell produkt vi är ute efter och med den information jag hittills fått tror jag inte att det nödvändigtvis skulle bli billigare att starta en ny upphandling.