Ålandstidningen berättade i tisdags att Teater Alandicas styrelse har skickat ett brev till de 34 kvinnor som förra veckan skrev under ett öppet brev om sexuella trakasserier inom teatern. I brevet ombads kvinnorna redogöra för om de personligen har utsatts för trakasserier eller inte. Samt när, var och av vem övergreppen ska ha skett.
Många av brevets mottagare reagerar kraftigt mot det, en av dem är Fredrika Kvist-Snellman.
– Det är ytterligare en kränkning i hanteringen av det som har skett. Syftet med vårt brev var att uppmärksamma kulturen som finns inom teaterbranschen. Det lyckades vi göra, och det kan Teater Alandica arbeta vidare med på många olika sätt. Men det är inte styrelsens roll att begära detaljerade redogörelser, de har inte kunskapen att göra en sådan här utredning, säger hon.
”Uttalas misstro”
Teater Alandicas styrelseordförande Robert Liewendahl svarade i tisdagens tidning på frågan om varför man vill ha kvinnornas redogörelser om sexuella övergrepp:
– Vi vill ta vårt ansvar ifall det har förekommit, sade han.
Flera av kvinnorna har tagit illa vid sig av formuleringen.
– Det uttalas ett misstroende mot personerna som har upplevelserna, samtidigt som man begär att de ska redogöra för dem. Det är helt fel, säger Fredrika Kvist-Snellman.
– Det är betydligt mindre chans att de som kanske hade kunnat tänka sig att öppna sig för någon i styrelsen gör det nu. Ingenstans i brevet nämns heller vad som ska göras med redogörelserna, eller någon försäkran om att de inte sprids vidare.
Cita Nylund, som också är medlem i Teater Alandica, ifrågasätter även hon styrelsens agerande.
– Det är inte helt lyckat. Jag ser att det finns en vilja att lösa saker, men man saknar kunskapen, säger hon.
Gör om, gör rätt
Fredrika Kvist-Snellman har svarat på styrelsens brev och förklarat vart hon står och vad hon anser att borde göras i stället.
– Styrelsen borde backa gällande utskicket. De saker som är brottsliga ska i första hand gå via polisen, där ska styrelsen inte alls vara inblandad. De som varit med om någonting borde uppmuntras att söka hjälp och stöd, inte att i detalj redogöra för det. Styrelsen borde också be om ursäkt för uttalandet som gjordes, som kan uppfattas som misstro, säger hon.
Något Fredrika Kvist-Snellman anser att styrelsen däremot har gjort bra är ta in Ida Eriksson, som är expert på jämställdhetsfrågor.
– Styrelsen borde satsa på att jobba med normer, och den biten är på gång.
Att anlita Ålands medlingsbyrå, som enligt sin hemsida erbjuder ”medling åt parter i brott- och tvistemål”, är dock inte rätt, menar Kvist-Snellman.
– Det är helt fel att använda sig av en metod som medling i ett sådant här fall.
Inom Teater Alandica är stämningen just nu mycket tryckt.
– Vi hade en förhoppning om att vårt brev skulle leda till något positivt. Men i stället har fler problem uppstått under hanteringen av det här. Nu har många tappat tilliten för styrelsen fullständigt, det har blivit en förtroendekris, säger Fredrika Kvist-Snellman.