Aron Lundström får medhåll i uttalandet av två markägare som tog sig till mötet – Ålands skogsindustriers vd, Anders Mattsson och styrelseordförande Sven-Olof Karlsson.
– Det är då man har mest påverkansmöjligheter, och då kommer det ofta fram många åsikter, sade Sven-Olof Karlsson.
Ålands skogsindustrier lyfte under mötet sin besvikelse över en tidigare anhållan om en generalplan för de tilläggsmarker som företaget köpte för tre år sedan.
– Det har inte skett någonting med den, och nu är vi lite förvånade över att vi ska inlemmas i den här stora planen. Om det går som på alla andra ställen, med flertalet besvärsrundor, blir det mycket tidskrävande, sade Sven-Olof Karlsson.
Enligt honom är Ålands skogsindustrier därför mycket bekymrat över att inkorporeras i hela delgeneralplanen.
– Vi vill att den här planeringsprocessen går vidare självständigt, och att vi får en separat planprocess för vårt område. Annars riskerar vi så att säga bli en långvarig gisslan i den stora planen, sade han och fortsatte:
– Bäst vore det om vi kunde få en beteckning som industriområde, så som vi blev lovade från kommunen innan vi köpte området.
Vill skapa tillväxt
Aron Lundström som tog till sig Ålands skogsindustriers önskemål och synpunkter hänvisade till målsättningarna för delgeneralplanen:
– Där står det att vi kan separera delar ur planen om det behovet uppstår. Det finns saker man kan göra utan att behöva ändra planen som sådan.
Han redogjorde även för att han kontaktade landskapets fastighetsverk innan marken såldes till Ålands skogsindustrier.
– Då framförde jag önskemål om att planera området innan affären gick igenom, men vi ska försöka förhålla oss till era behov på bästa sätt.
Mötet på kommunkansliet arrangerades för att samla in berörda markägares, samt allmänhetens önskemål om ändringen av delgeneralplanen, och Aron Lundström inledde med att förklara att delgeneralplanen ska uppdateras efter önskemål från ett flertal aktörer i området.
– Vi slog därför fast målsättningarna i december. Och utgångspunkten är att skapa möjligheter för tillväxt, såväl för industrin som för befolkningen, sade han.
Snabb process som målsättning
När planförslaget väl är framtaget, av planeraren Ursula Koponen, ska ett utlåtande begäras från landskapsregeringen, efter det kallar man till ett samrådsmöte senare i höst. Förhoppningen är att kunna klubba den nya planen till årsskiftet – totalt sett ett år från starten.
Processer som dessa brukar kunna dras i långbänk innan alla parter kommer överens – är det en rimlig målsättning att planen ska klubbas inom ett år?
– Ja, det tycker jag nog. Vi har fått igenom planer inom den tidsrymden förut, men det beror på hur väl vi kan sammanfläta de involverades intressen, säger Aron Lundström.
Området berör 58 fastigheter men det dök bara upp fyra markägare i dag – hur ser du på det?
– Vi har generellt haft ganska dålig uppslutning på våra möten, även om vi försöker bjuda in till dem.
Ser du det som ett tecken på att man är nöjd med ert arbete, att det inte finns några klagomål?
– Jag ser det nog som att man är ganska tillfreds med de beslut som har tagits tidigare, och att man känner att vi inte kör över någon. Men som sagt, när det kommer ett konkret förslag och det blir samrådsmöte brukar det bli mer diskussion.
Hoppet lever
Efter mötet säger Sven-Olof Karlsson att Ålands skogsindustrier, som en stor arbetsgivare och skattebetalare i kommunen, inte vill sätta mer pengar på att planera sina områden innan man vet hur allt slutar.
– Vi försöker utvidga vår verksamhet och expandera som alla andra, då behöver vi större områden. Men då måste också planen bli gjord, och det tar tid om vi inte får en separat process.
Tror du att ni får en sådan?
– Möjligheten verkar ju åtminstone finnas. Man verkar ju inte utesluta en sådan lösning.