Berättelsen om Furumo börjar lovande. På 90-talet fick Sunds kommun fastigheten på Prästö genom ett danaarv, med potential att bli ett attraktivt bostadsområde. Tomten har delvis naturtomt, delvis öppna partier och sträcker sig ner mot vattnet.
2009 antogs en detaljplan för fem nya bostadstomter. Men planerna stannade av.
I dag är Furumo en tomt som bär spår av många års försummelse. De befintliga byggnaderna är i dåligt skick och vegetationen har tagit över stora delar av området.
– Jag tycker det är tråkigt att kommunen inte gjort något med området. Området har vuxit igen, säger en lokalboende.
Planer stoppas
Kommundirektör Andreas Johansson berättar att fastigheten Furumo inte fanns med i kommunens balansräkning när han började för fem år sedan.
– Man hade bara lyft in de likvida medlen, inte fastigheterna. Gissningsvis för att man inte visste till vilket värde man skulle lyfta in det.
Planerna från 2009 stoppades troligen på grund av ekonomiska skäl och konkurrens med privata fastighetsförsäljningar, säger Johansson.
Först 2021 dök Furumo upp i räkenskaperna, genom en ”internaffär” kopplad till låneamortering för Tallgårdens ombyggnad.
– Efter en intern diskussion enades vi om att använda fastighetens värde för att betala av lån för Tallgården. Det blev en bra lösning.
Lågt värde
I samband med internaffären värderades fastigheten. Värdet landade på endast 87.000 euro, en betydande skillnad från den potential som en gång fanns.
– Mäklaren har dragit ner värdet på grund av vägservitut, att området är detaljplanerat samt att det finns byggnader där som man måste ”hantera”, säger Andreas Johansson.
Det befintliga boningshuset är enligt bedömningen fallfärdigt och måste rivas.
Trots att området förfallit under många år, ser Johansson fortfarande potential.
– Förfalla och förfalla. Det går snabbt att sätta det där området i skick igen. Platsen är så fin. En driftig människa eller flera familjer som bygger där så kommer området leva upp mer eller mindre direkt.
Han tillägger dock att det krävs en ”väldig entusiast” för att restaurera det befintliga huset, som stått tomt i 30 år.
Framtiden avgörs
Nu står Sunds kommun vid ett vägskäl. Kommundirektören har presenterat fem alternativ: status quo, förverkliga detaljplanen, sälja i befintligt skick, ändra/upphäva detaljplanen eller utforska andra möjligheter.
Danaarv
• Om en person som avlidit inte har några arvingar och inte har upprättat ett testamente tillfaller arvet landskapet.
• När egendom har tillfallit landskapet ska landskapsregeringen (LR) underrätta den kommun där arvlåtaren sist var bosatt om detta. När det gäller fast egendom ska LR dessutom underrätta den kommun där egendomen finns.
• All sådan egendom som det inte finns anledning att behålla i landskapets ägo eller förutsättningar för att överlåta till arvlåtarens närstående överlåts till arvlåtarens hemkommun. Fast egendom överlåts dock till den kommun där fastigheten är belägen.
• För att överlåta egendomen till kommunen krävs att denne avser använda egendomen till sociala eller kulturella ändamål. Kommunen får överta egendom för att sälja denna och använda pengarna till de avsedda ändamålen.
Källa: Landskapsregeringen
– Det vore väldigt bra om det här kunde diskuteras. Fullmäktige har möte den 18 februari, då räknar jag med att man säger hur man ska göra, eller hur det ska utredas. Att vi kommer vidare. Jag tror att vi definitivt har ett beslut så att vi gör någonting under 2026.
– Det är tråkigt att inget har hänt på nästan 30 år men även det kan vi ju ordna bara vi får ett beslut i endera riktning.