När landskapsregeringen rekryterade Åsa Ceder som ordförande till Paf-styrelsen för ett och ett halvt år sedan var man medveten om att hon skulle stanna någon lång period, men hennes besked om att inte ställa upp för omval kommer ändå tidigare än man hade hoppats på.
– Hennes avsikt var att göra sitt yttersta vid Paf och göra det under ett mindre antal år, säger finansminister Mats Perämaa.
Han förstår hennes skäl, men tycker det är synd.
– Jag tycker att Åsa har gjort ett väldigt gott och gediget arbete i styrelsen, och har under de cirka ett och ett halvt år hon varit styrelseordförande lett arbetet med att ta fram långsiktiga strategier för Paf helt i enlighet med ägarens önskan. Vi är väldigt nöjda med hennes arbete.
Hade hon fått fortsätta?
– Hon hade fått den frågan av oss, jo.
Öppenhet kan vara svårt
Paf fälldes nyligen i Ålands tingsrätt för penningtvätt av oaktsamhet. Såväl Paf som åklagaren har anmält missnöje med domen. Att styrelseordförande slutar under pågående rättsprocess har ingen större betydelse, anser Mats Perämaa.
– Skälen hon anger hör inte ihop med domen. Men det får man väl säga, att en rättsprocess och den dom som fallit underlättar inte styrelserekryteringarbetet för ägaren, i det här fallet landskapsregeringen. Men jag har ändå fullgoda förhoppningar om att hitta en välfungerande styrelse för Paf också i framtiden.
Är rekryteringen svår på grund av rättsprocessen?
– Det var inte helt lätt att rekrytera personer till styrelsen ens före rättsprocessen. Det är ett stort arbete och en stor organisation, och på lilla Åland med LR som ägare, blir offentlighetens lampa att lysa på en sådan organisation. Det som LR deltar i ska vara transparent och öppet.
– Det var relativt svårt redan tidigare, och det underlättas inte av att Paf fick en dom emot sig i tingsrätten.
Är uppdraget som Paf-ordförande en attraktiv post eller inte?
– Som sagt, offentlighetens lampa lyser på Paf och man bedriver verksamhet som bolagets vd nyligen beskrev ganska målande. Spelbranschen är inte helt lätt, det finns avigsidor med den. Ändå har vi en målsättning att Paf ska vara det bästa spelbolaget i en besvärlig bransch. Blir man styrelseordförande måste man vara medveten om att det är på det här sättet. Det är inte helt säkert att alla är tillfreds med den saken
– Å andra sidan är det ett multikulturellt företag med kompetenta människor från oerhört många länder som deltar i det dagliga arbetet. Paf har lyckats väl och utvecklingen sker snabbt. Det är en väldigt inspirerande arbetsplats.
Hur påverkar det rekryteringen att ha politiker som ägare?
– Jag hoppas att det inte ska vara till nackdel, men med det följer det jag sade tidigare. LR vill att allt ska skötas så öppet och transparent som möjligt. Det är lite annorlunda än vad de som jobbar för privata ägare är vana vid.
Rekryteringen pågår
Rekryteringsarbetet för den nya styrelsen pågår som bäst. Men Mats Perämaa är förtegen om detaljerna.
– Vi strävar till att hitta en välfungerande helhet, och försöker hitta personer med olika kompetens som matchar övriga ledningens kompetens, så vi får en gedigen ledning.
Avsikten är att arbetet ska vara klart tills den inofficiella bolagsstämman hålls i slutet av april. Beslutet fattas av Mats Perämaa på enskild föredragning.
Är det någon annan i styrelsen som inte ställer upp för omval?
– Jag kommenterar inte det övriga styrelsesammansättningsarbetet. Det är ett pågående arbete.
I Pafs styrelse sitter i dag, förutom Åsa Ceder, Carl Haglund, Anna Dahlsten, Anders Å Karlsson, Birgitta Eriksson, Sara Kemetter och Danne Sundman.
Sandra Widing