Förstaårsstuderande på kockutbildningen är väl medvetna om att ungdomar i dag mår sämre.
– Det är sådant som man märker av i skolan, säger eleven Tone Jansson.
– Ändå är det något som är vanligt förekommande. Det finns runt oss alla. Det är som en sjukdom som inte syns, säger Linn Amsalem.
Det förekommer bland annat mycket stress kring valet av utbildning.
– Folk har ångest över vilken skola de kommit in på, om de ska trivas i sin nya klass. Själv hade jag ganska mycket ångest om jag skulle komma in eller inte, säger Kristaps Aleksejevs.
Skärmen alltid med
Att man har svårt att slita sig från skärmen på telefonen eller hemma vid datorn är ett påstående som alla elever nickar intygande till. Allt för mycket skärmtid kan också ha en negativ inverkan på humöret.
– Speciellt om man stöter på något skit i sociala medier. Då kan man ha dåligt humör resten av dagen, säger Alva Lindroos.
Trots att de alla är överens om att de spenderar väldigt mycket tid vid sina telefoner så är det svårt att slita sig.
– Det finns inte något annat att göra, säger Fanny Holmberg.
– Man försöker låta bli att titta på den när man till exempel är på släktträff, men det är svårt att låta bli när någon skickar en video, säger Linn Amsalem.
Även om det blir mycket skärmtid för studerandena så är det inte alltid dåligt.
– Det är också så som man håller kontakten och umgås med folk, säger Kristaps Aleksejevs.
Inte bara ungdomar
Även hos lärare har man märkt av den ökade ångesten bland studerande.
– Det är jätteoroväckande, säger kocklärare Theresa Nordlund.
Enligt henne har coronapandemin haft en stor påverkan på ungas välmående.
– Distansundervisningen har varit tung för alla och isoleringen och allt. Det har varit två tunga år. Samtidigt är det många som har sökt hjälp och får hjälp av studerandevården.
Problem med att slita sig från telefonen ser hon inte som ett ungdomsproblem.
– Vi sitter alla och glor på våra telefoner. Vuxna är precis lika fast i dem. Jag tror verkligen inte den bidrar till någons välmående, säger hon.
Inte bara i skolan
Ålands gymnasiums förvaltingschef Katarina Sundberg påpekar att enkätsvaren för Hälsa i skolan gäller mer än bara skolan.
– Jag önskar att de byter namn på enkäten, det gäller ungdomarnas liv 24/7. Det är klart att det märks i skolan eftersom de är här dagtid, men det är svårt för oss att analysera och åtgärda allt, säger hon.
På yrkesgymnasiet har man nyligen tillsatt en ny tjänst för att komma åt studerandes försämrade hälsa.
– Vi har nu en studerandevårdgruppssamordnare för att lägga mer tyngd på det här. Det är någon som kan berätta för eleverna hur och för vad de kan få hjälp med, inte bara i skolan. Det behövs ett nätverk runt eleven. Det är ofta inte bara en grej som de behöver hjälp med, säger rektor Gitte Holmström.