Det var på torsdag kväll som stadsstyrelsen valde att ställa in Tall Ships Races i Mariehamn den 22–25 juli. Beslutet fattades bara några timmar efter att Åbo meddelat att man ställer in.
– För att kunna arrangera ett Tall Ships Race behöver man kunna leva upp till ett antal punkter i ett ganska långt och omfattande kontrakt med den internationella organisationen. Avgörande i det här fallet var att ta emot internationella fartyg och besättning. Man ska till exempel kunna garantera att fartygen kan utföra byte av besättning, säger Terese Flöjt, som är stadens verksamhetsutvecklare för information och näringslivskontakter.
Man hade i det längsta hoppats på lättnader i gränsrestriktionerna, men av torsdagens besked att döma verkar inga sådana vara på gång. Därför såg man sig också tvungen att fatta ett beslut.
– Den internationella organisationen vill kunna kommunicera ut till alla fartyg vad som gäller. Hela evenemanget drar i gång i Klaipeda om knappt en månad. De fartyg som tar sig till Östersjön för Tall Ships Races vill sannolikt också delta i hela tävlingen och behöver kunna planera med framförhållning.
Men det var inte bara de gästande fartygen och deras besättningars säkerhet som var avgörande. Stadsstyrelsen vill heller inte äventyra den åländska folkhälsan genom att ta emot många internationella gäster.
Hur mycket påverkade Åbos beslut Mariehamn?
– Vi tog ett helt fristående beslut. Det finns fem värdhamnar, men när en mitt i drar sig ur, vad gör man då? Det blev en mer aktuell fråga för oss alla.
Blir en maritim folkfest
Staden har hela tiden sagt, och haft beredskap för, att ordna ett mindre evenemang om Tall Ships Races inte blir av. Och det är alltså där man står nu. Den 22-25 juli blir det maritim fest i Mariehamn.
Till den festen välkomnar man även de 13 finländska fartyg som skulle ha deltagit i racet. På programmet står marknadsförsäljning, mat och dryck samt underhållning med maritim känsla och lekområden för barn.
– Vi har hela tiden haft en omformningsmöjlighet. Under den närmaste veckan ska vi komma fram till vad det blir i praktiken, säger Terese Flöjt.
Med tanke på coronan, hur ska ni garantera säkerheten för ett så stort evenemang som en folkfest?
– Vi har redan i den stora planen tittat på hur vi kan göra det säkert. Nu när det blir ett mer lokalt eller nationellt evenemang är det ingen svår sak att ha med sig säkerhetstänket in i det.
En bidragande orsak till att staden i det längsta velat stå värdhamn för evenemanget är att man redan satsat stora pengar på det. Det rör sig om 350.000, varav merparten är offentliga medel från staden och landskapet. Samtidigt säger Terese Flöjt att man nu slipper stora utgifter i och med att fartygen inte kommer hit, hon nämner som exempel omhändertagandet av sopor från fartygen.
Trots all osäkerhet kring pandemin har ni spenderat 350.000 euro. Ni visste att evenemanget kunde ställas in. Är det ansvarsfull hantering av skattebetalarnas pengar?
– Summan som har använts, eller som är öronmärkt genom olika avtal, uppgår till cirka 350 000. Av summan utgör cirka 160.000 euro ”Host Port Fee” till den Internationella organisationen. Av de öronmärkta medlen finns fortfarande möjlighet att se över budgeten i och med att evenemanget ändrar form. I övrigt har den största delen av kostnaden gått till projektledning. Den kunskap som byggts upp i organisationen har ett stort värde inför kommande ansökningar och evenemang. Vi ska minnas att absolut största arbetsinsatsen har gjorts ideellt genom samarbetspartnern ÅSS.
Terese Flöjt tillägger att de andra värdstäderna har ungefär tio gånger så stor budget som Mariehamn.
Hoppas vara med 2024
Förhoppningen är nu att Mariehamn ska kunna stå värdhamn för racet 2024, vilket är nästa gång Tall Ships Race körs i Östersjön.
– Vi har en bra dialog med organisationen, och de vill gärna välkomna oss så snart som möjligt. Men innan vi går vidare med det behöver vi veta om det finns intresse och samarbetspartners som vill det på Åland. Vi kommer att sondera terrängen en vecka eller två innan vi tar tag i det på nytt.
De åländska trainees som skulle ha deltagit i racet har fått besked om att de inte kommer att kunna delta i år.