På onsdagen meddelade Svea hovrätt sin dom i målet som handlar om mutbrott med kopplingar till Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Fängelsestraffet mot den ålänning som varit inblandad i härvan slås fast av hovrätten.
För ett år sedan dömde Attunda tingsrätt sju personer i ett uppmärksammat mål. De hade alla varit del av en större mutskandal vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Enligt åtalet tog en verksamhetschef och överläkare vid sjukhuset under åren 2014-2022 emot sammanlagt 4,6 miljoner från fem olika företag. Tre företag var verksamma inom läkemedels- och medicinbranschen, medan de övriga två drevs av tidigare kollegor till verksamhetschefen.
De åtalade, varav ålänningen Ola Öfverström var en, fälldes i enlighet med åtalet. Han och flera andra överklagade efter det tingsrättens dom, medan åklagarna överklagade delar av den.
Vid lunchtid i går kom Svea hovrätt i sin tur med sin dom, och till stora delar gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten.
Skärper straffet
Det hårdaste straffet i tingsrättsdomen – fyra års fängelse och näringsförbud i sju år – fick huvudmannen, det vill säga verksamhetschefen. Han dömdes för flera grova mut- och trolöshetsbrott, grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. I hans fall väljer hovrätten att lägga till sex månader på fängelsestraffet.
– Hovrätten har vid straffmätningen beaktat att verksamhetschefen har missbrukat sin förtroendeställning och varit drivande i brottsligheten, säger hovrättsrådet Johan Klefbäck i ett pressmeddelande.
Ola Öfverström, en åländsk läkare vars företag Doratone Ab hade haft en långvarig kundrelation med Akademiska sjukhuset, yrkade att att hovrätten skulle frikänna honom från åtalet i dess helhet. Han har bestridit brott och sagt att han blivit lurad – han trodde pengarna han betalade till verksamhetschefen skulle gå till utbildning av unga läkare och att det alltså inte handlade om att betalningarna skulle ge honom affärsmässiga fördelar.
Men tingsrättens straff, fängelse i ett år och sex månader, fastställs nu av hovrätten. Samma sak gäller Ola Öfverströms näringsförbud på tre år.
Inte heller Doratones företagsbot på två miljoner euro ändras. Ola Öfverström och Doratone ska också, tillsammans med några andra av de dömda, solidariskt betala ett skadestånd på cirka 2,1 miljoner kronor till Region Uppsala.
Systematiskt
Ola Öfverström döms i hovrätten för sex fall av grovt givande av muta och sex fall av medhjälp till grova trolöshetsbrott. Mutbrotten har, skriver hovrätten, avsett ett värde om cirka 2,7 miljoner kronor:
”Brottsligheten har varit systematisk, planerad och förslagen.”
Vid straffmätningen har hovrätten beaktat att ålänningen riskerar att förlora sin läkarlegitimation och att han medverkat pån ett betydande sätt medverkat till utredningen.
En tredje person, som ägde ett företag som sålde läkemedel till sjukhuset, får sitt straff skärpt från villkorlig dom och böter till fängelse i ett år och två månader.
Eventuella överklaganden ska vara inlämnade senast den 23 april.