I veckan började en ny kull åländska barn i skolan, men Sven Sandblings skolstart är annorlunda än andras. Han är den enda eleven i årskurs ett – ja, i hela skolan på Sottunga.
Skolan har varit tom på elever sedan läsåret 2018-2019, då användes den två dagar i veckan för två högstadieelever.
Men förra året anmälde Hanna och Eric Sandbling att deras son Sven skulle börja i skolan, och så småningom är det också dags för lillasyster Hilda Sandbling, 4.
– Jag har längtat jättemycket efter att börja i skolan. Första dagen fick jag en mattebok, jag har redan en hemma men den är inte likadan, säger Sven.
Väcker uppmärksamhet
Ålandstidningen hälsar på den nya eleven i skolan under hans andra skoldag. Tidningen Läraren gör ett reportage samtidigt, och ett team från Helsingin Sanomat har varit på Sottunga i tre dagar för att följa honom inför och under de första dagarna. Svens skolstart är en riksnyhet.
– Jag hade aldrig kunnat tro att det skulle bli en sådan uppståndelse, men vad jag vet finns det ingen annan skola i Finland med bara en elev. Det finns väl knappt i världen, säger skoldirektören Kerstin Lindholm.
Men Sven verkar ta uppmärksamheten med ro och säger att ”alla får följa med honom i skolan”.
Han och hans lärare Pia Ek har just ätit ugnskorv tillsammans med byggjobbarna som bygger om öns färjfäste. Eriksson bygg ordnar lunch åt sin personal i ungdomslokalen, och kommunen har löst så att Sven och Pia är med och äter med dem.
Nu är det dags för omgivningskunskap, och lektionen hålls utomhus. Sven får i uppgift att leta efter saker i naturen, och ger sig ut på jakt på skolgården. Han är snabbt tillbaka med röda vinbär, grönt gräs, bruna löv och rosa blomblad.
– Sven är en entusiastisk elev och har motivation att vara i skolan. Han är trygg i sig själv och rollen som elev, man ser hur varje ord som sägs går in. Han är lika glad åt att gå ut på rast som att komma in i klassrummet igen, säger Pia.
Hanna och Eric tycker att sonen har fått en fin skolstart, och att det är tur att han fått Pia som lärare.
– Det känns otroligt lyxigt. Sven var väldigt nöjd och glad efter första dagen. Vi har pratat mycket om hur det blir att börja i skolan, och han känner sig trygg, säger Hanna.
Efterlängtad skolstart
Familjen kommer från Göteborg och har bott på Sottunga i snart två år. De planerar att rota sig, och har köpt ett hus med renoveringsbehov som de rustar upp.
Föräldrarna beskriver Sven som ett nyfiket och intresserat barn som gillar att lyssna på vuxna när de pratar.
– Han har sett fram emot att börja i skolan länge. Det har hänt att han varit intresserad av något och vi har sagt att vi kan lära honom, men han har velat vänta tills han börjar i skolan.
Mindre socialt – mer fokus
Sottunga är känt för sina många hemskolande familjer, barnen är ofta på skolgården och när det är dags för rast springer Sven i väg och leker med några av dem.
Pia säger att det förstås vore roligt för Sven att ha klasskompisar. Om inte de andra barnen på Sottunga råkar vara på skolgården just när han har rast får han leka ensam.
– Utmaningen ligger i de sociala aspekterna. Det uppstår färre sociala situationer som man kan använda som verktyg. Det blir inte par- eller grupparbeten, utan mer individuellt arbete eller arbete med mig. Det kan vara lite svårare att vara själv på ämnen som gymnastik och musik, säger hon.
Men Pia ser också några fördelar.
– Det går i princip att göra vad som helst, det är lätt att göra utflykter. Jag har hundra procent koll på vad han lär sig och kan följa inlärningen på ett noggrant sätt. Med 20 barn i ett klassrum är det svårare att hinna se alla, vissa syns och hörs mer.
Det finns också ett samarbete med andra skärgårdsskolor. Till exempel planerar man att åka på Folkhälsans simning tillsammans med barn och personal från Föglö och Kökar.
Ville till Sottunga
Jobbet är Pias första som klasslärare, tidigare har hon vikarierat som lärare och assistent.
Hon är 28 år och uppvuxen i Sund, men har släkt och har tillbringat mycket tid i familjens stuga på Sottunga. Hon är nyligen hemflyttad till Åland efter sex år i Vasa, där hon studerat till klasslärare.
– Min plan var att flytta hem och i våras surfade jag runt på Arbetsförmedlingens hemsida för att se vad det fanns för jobb.
Pias blick fastnade för Sottungas annons efter en skolföreståndare som också skulle undervisa.
– Jag sade till min mamma att ”där skulle jag vilja jobba, men inte som föreståndare”.
När ansökningstiden gått ut och ingen hade sökt föreståndartjänsten lyste kommunen ut en tjänst som lärare i stället. Pia såg sin chans att söka – och fick jobbet.
Hon har flyttat själv till Sottunga för att bo på ön på heltid.
– I Vasa bodde jag så centralt det gick, hundra meter från torget. Det är klart att det är en skillnad mot att bo här, där butiken är öppen fem dagar i veckan.
Men Pia känner sig hemma på Sottunga. Under sommaren har hon jobbat på restaurang Salteriet. Hon berättar att hela samhället gläder sig åt att skolan öppnar, och att hon har fått många glada tillrop från Sottungaborna.
– Det är speciellt att vara med och starta upp en skola som varit stängd och få styra undervisningen på ett nytt sätt. När jag såg flaggan vaja på skolgården i onsdags kände jag ”wow, nu händer det!”.