Utrikesminister Pekka Haavisto har besökt Åland många gånger, men det här är det första besöket efter coronapandemin. Han är på Åland för att diskutera det säkerhetspolitiska läget, men också frågor som rör ekonomi och energi.
Pekka Haavisto konstaterar under en presskonferens tillsammans med lantrådet Veronica Thörnroos (C) att läget i Östersjön är det allvarligaste sedan kalla kriget.
– Rysslands olagliga anfallskrig mot Ukraina har visat att Ryssland är berett att ta större risker för att främja sina politiska mål, och det har återspeglats också här i Östersjöregionen. Förändringen i säkerhetsläget förväntas bli långvarig, säger han.
Hotbilderna är flera – han nämner bland annat hybridhot, men också kemiska vapen och kärnvapen som Ryssland i värsta fall kan använda – och därför var det också viktigt, menar han, att Finland och Sverige gjorde gemensam sak och ansökte om medlemskap i försvarsalliansen Nato.
I dag har 24 länder ratificerat ansökan om medlemskap, sex återstår, bland dem Turkiet. Pekka Haavsto för diskussioner med sin turkiska kollega Mevlüt Çavuşoğlu, och tillsammans med Sverige har man bildat en arbetsgrupp med Turkiet för att komma framåt. Gruppen har redan haft ett möte, nästa möte är i oktober.
– Jag tror att vi hittar en lösning med Turkiet, säger han.
Bra samarbete med Åland
Under hela Natoprocessen har Utrikesministeriet haft tät kontakt med landskapsregeringen, och ministern tackar för ett bra samarbete. Han berömmer också samarbetet med den svenska regeringen i frågan.
Det var val i Sverige i går. Spelar det någon roll för den fortsatta Natoprocessen vilket block som styr Sverige?
– Även om vi samarbetat speciellt med nuvarande regering, så var alla stora partier, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna, för Sveriges medlemskap i Nato, och för ett säkerhetssamarbete med Finland. På så sätt tror jag inte det finns någon stor skillnad mellan de stora partierna, eller mellan vänsterblocket och det borgerliga blocket.
Diskussioner om säkerhet
Gällande säkerhetsläget på Åland och eventuella förändringar i hotbilden mot landskapet svarar Pekka Haavisto att man följer med situationen i Östersjön.
– Ryssland är ett av länderna i Östersjön och vi måste ta hänsyn till att det kan innebära nya hot. Förstås följer vi också noga med situationen i Kaliningrad.
Har diskussionerna kring säkerhetsläget intensifierats?
Veronica Thörnroos svarar:
– Det har funnits ett intresse från Utrikesministeriets sida att efterhöra en analys av hur vi bedömer läget på Åland, om det är något speciellt vi är oroade över. De detaljerna kan vi tyvärr inte gå in på. De här diskussionerna har förts i säkerhetsklassade utrymmen. Det är en direktkommunikation till Utrikesministeriet. Det är inget dramatiskt som förts fram, men det fanns orsaker att ha det i en väldigt liten grupp och i säkerhetsklassade utrymmen.
Slutligen, Pekka Haavisto. Det är presidentval i Finland 2024. Ställer du upp?
– Nu har vi ett val på gång, riksdagsvalet, och vi måste förbereda för det. Jag har inget svar. Men tack för frågan.