I det sex sidor långa remissvaret till landskapsregeringen skriver kommundirektör John Eriksson och kommunstyrelsens ordförande Mika Nordberg (MSÅ) att man är skeptisk till att förslaget över huvud taget förverkligas.
I stället föreslår man att Ålands omsorgsförbund, som föreslagits som huvudman för socialtjänsten (KST), enbart tar över handikappservicen. Vidare anser man att Folkpensionsanstalten, likt förslagen i Finland, ska ta över utkomststöden och stöden för närståendevård samt att faderskap i klara fall kunde erkännas redan på mödrarådgivningen. Detta skulle minska arbetsbördan i kommunerna och de kommunala skillnaderna i socialvården.
Strider mot grundlagen
Kommunen har dåliga erfarenheter av kommunalförbund och är även starkt kritisk till den tvingade speciallag som skulle omvandla omsorgsförbundet till KST. Man hävdar att en sådan reform strider mot kommunernas grundlagsskyddande självstyrelse. Om reformen genomförs fråntas kommuninvånarna sin rätt att bestämma om kommunens förvaltning och ekonomi, påpekar man. Landskapsregeringen kan därmed inte påtvinga Jomala en reform som innebär betydande merkostnader.
Enligt den finansieringsmodell som tagits fram skulle KST skapa merkostnader på 466.000 euro för Jomala. Det motsvarar kostnaden för åtta socialarbetartjänster, skriver man. För att klara av detta skulle kommunen tvingas höja skattöret med 0,5 procent alternativt göra drastiska nedskärningar.
Man finner det orättvist att Jomalas invånare ska betala för andra kommuners socialvård. Det enda logiska vore, skriver man, att landskapsandelarna fastställs utgående från en fast procent av KST:s kostnader och att de betalas direkt till myndigheten.
Negativt för personalen
I utlåtande lyfter man även personalfrågorna. Bland annat råder oklarheter kring hur hemservicen påverkas om reformen förverkligas. Man anser det ineffektivt om ytterligare ett organ för hemservice skapas på Åland.
Man ställer sig också kritisk till att kommunen skulle bli av med en servicepunkt för socialvårdstjänster.
Som arbetsgivare anser Jomala att det inte är acceptabelt att det inte föreslås införas en bestämmelse om ett särskilt anställningsskydd för den personal som förs över till KST. En ansvarstagande arbetsgivare måste kunna informera sin personal om dess framtid, anser kommunen. Dessutom befarar man att personalkostnaderna höjs betydligt om reformen införs eftersom det i dag finns olika lönenivåer i kommunerna.
Sandra Widing