I landskapsrevisionens senaste effektivitetsrapport har man granskat Lotteriinspektionen, Datainspektionen och Upphandlingsinspektionen. Revisorerna konstaterar bland annat att det saknas rutiner för både intern och social kontroll hos alla oberoende enmannamyndigheter. Man påtalar även att begreppet ”administrativt underställd” inte är tillräckligt tydligt definierat i lagstiftningen och att myndigheterna emellanåt tolkat det ”alltför strikt till sin fördel”. Den mest detaljerade kritiken riktas dock mot Lotteriinspektionen. – Sammantaget finns det en hel del grejer som pekar på en viss nonchalans, att man tagit sig friheter som är lite utanför gränserna, säger revisor Marika Björkman till Ålandstidningen. ”Den arbetstidsuppföljning som har erhållits är inte trovärdig och överensstämmer inte alltid med andra uppgifter”, skriver hon i rapporten.
Lång frånvaro
Hon är också kritisk till en cirka två månader oavbruten frånvaro på grund av sammanfallande sjukdom, semester, kompledighet och tjänstledighet. Frånvaron inföll under samma tid som den årliga kontrollen då Lotteriinspektionen förväntas vara på plats för att svara på frågor. Myndigheten har skyldighet att ”förlägga semestern och övrig planerad frånvaro till sådan tidpunkt som har minst inverkan på verksamheten”, skriver man i rapporten. Landskapsrevisionen hittar också uppgifter om angivna tidpunkter för tjänsteresor som inte stämmer överens med resebiljetter. ”De angivna tidpunkterna i reseräkningarna har ibland gagnat myndighetschefen som fått mera dagtraktamente utbetalt”, skriver man.
Dyra hotell
Vidare har hotellvistelserna ”vid ett flertal resor varit anmärkningsvärt dyra”. Oklarheterna är inte förenliga med god tjänstemannaplikt, konstaterar man. Ni skriver i rapporten att reseräkningar ska lämnas till förvaltningschefen som godkänner dem i efterhand. Kunde han ha upptäckt oegentligheterna? – Nej, och det är lite av ett problem att den kontrollen inte finns. Förvaltningschefen har fått in en samlad reseräkning, men han har varken tid eller i uppgift att begära in enskilda kvitton och granska dem. Den kontrollen faller på var och en, säger Marika Björkman. Till sist anmärker man dessutom på att Lotteriinspektionen i samband med att lokalen flyttat köpt in en bäddsoffa, byrå och tv-bord – ”möbler som inte kan anses vara nödvändiga för myndighetens verksamhet”.
Kritiserar kritiken
Mikael Juresta, myndighetschef på Lotteriinspektionen, riktar i sin tur skarp kritik mot rapporten. – Attityden från landskapsrevisionen var under mötena extremt aggressiv där landskapsrevisorerna ofta tappade objektiviteten. Vid ett tillfälle låg material de efterfrågade på bordet framför dem, men de var så upphetsade under mötet att de glömde informationen de frågade om. Sedan skriver de i rapporten att de inte fått informationen och att Lotteriinspektionen lämnat in en efterhandskonstruktion, skriver han i ett mejl till Ålandstidningen. Han menar att granskningen skedde muntligen och under oförberedda möten utan agenda. – Det är inte ”god sed” att muntligt fråga om resor, möten och tillsyn från tre år tillbaka och sedan skriva i en rapport att svaren inte är tillfredsställande. Hade processen varit skriftlig hade svaren varit bättre, skriver Mikael Juresta.
”Utan lagstöd”
Vad gäller kritiken angående hans ledighet och semester skriver han: – ”Skiter björnen i skogen?” Oavsett när ledighet tas ut blir myndigheten obemannad på en enmannamyndighet. Han menar att hela granskningen skett ”utan lagstöd genom beslut, och är i strid med förvaltningen”. – Granskningen har skett utan beslut eller motivering trots att Lotteriinspektionen bett om sådan. Några granskningsbeslut eller granskningsplan har ej visats under granskningen. Ej heller har det motiverats varför de ska ta del av sekretessbelagd information trots att det måste skriftligt motiveras enligt lag.
”Samma priser”
Han bemöter också kritiken mot hotellkostnaderna. – Alla spelmyndigheter har bott på samma hotell. Ålands lotteriinspektion får tillsammans med andra myndigheter som deltar samma priser på hotell. Han poängterar att även mötena anordnats på samma hotell där myndigheterna bott. Han är dessutom kritisk till landskapsrevisionens kompetens. – Att två revisorer på landskapsrevisionen utan juridisk utbildning eller relevanta kunskaper ska sitta och tycka om vilka resor som lämpliga för tjänstemän som arbetar med penningtvättstillsyn är djupt olämpligt. Att enmannamyndigheter behandlas illa av landskapsregeringens tjänstemän är inte en nyhet, menar Mikael Juresta. – Olämpliga utryck och påståenden har också förekommit av landskapsrevisonen vid granskningen av Lotteriinspektionen.
Fredrika Fellman