Förra året stängdes verksamheten men i höst tar Svinryggen deponi ett första steg mot att bli en bemannad sophanteringsstation. Först tas industriavfall emot, men det långsiktiga målet är att konkurrera med renhållningen om hushållsavfallet.
SOPHANTERING Miljötillståndet är klart och nödvändiga byggnationer snart likaså. I höst bryter Svinryggen deponi Ab ett drygt års stiltje och börjar ta emot avfall för inert deponi.
- Det är till exempel fönsterglas, gipsskivor, bergull, tegel, kakel, jordmassor och toalettstolar. I ett första skede tar vi emot avfall från företag, men även material som har samlats in på soptippar, berättar Birgit Karlsson som är vd för Svinryggens deponi Ab.
Företagen betalar en avgift för att lämna avfallet för deponi.
Vill konkurrera om hushållsavfall
Planerna för Svinryggen deponi sträcker sig emellertid betydligt längre.
- Vi hoppas kunna utmana renhållningen och ta hand om privat hushållsavfall, berättar Birgit Karlsson.
Bakom förslaget står en arbetsgrupp tillsatt av Jomala och Mariehamn som har haft till uppdrag att utreda Svinryggens framtid.
- Om ett par år går renhållningens avtal med Mise ut, då har Mariehamn och Jomala som äger Svinryggen möjlighet att lägga bud på den framtida verksamheten, säger Lennart Blomqvist som är styrelseordförande för Svinryggen deponi.
Han hoppas att konkurrens inom sophanteringen ska sänka kostnaderna för hushållen.
- Om en aktör är ensam på en marknad, som renhållningen är i dag, kan de sätta vilka priser de vill. Men om vi kunde lägga konkurrerande anbud skulle priserna sjunka, fortsätter han.
- Det kan hända att marknaden räcker för två aktörer, säger Birgit Karlsson.
Kan lämna Mise
Arbetsgruppen föreslår att Svinryggen ska ta emot brännbart hushållsavfall för balning. Metoden skulle innebära att avfallet förpackas i kompakta balar och att det sedan förvaras en tid innan det skickas till förbränning.
- Det förfarandet skulle innebära betydligt färre transporter till Sverige och är billigare än dagens transporter, säger Lennart Blomqvist.
För att balningen skulle fungera krävs det att hushållen inte slänger bioavfall i de brännbara soporna. Då skulle det bildas gaser och finnas risk för att skadedjur bosätter sig på området.
Innan frågan om Svinryggens framtid avgörs måste rapporten och dess förslag godkännas av både Mariehamn och Jomala. Avgörande för beslutet är om renhållningen ska satsa på en ny anläggning vid Hellesby gård eller inte.
- Slutligen måste Mise bestämma sig för att anlita Svinryggens deponi. Men om de väljer att inte göra det kan det hända att Jomala och Mariehamn lämnar Mise för att sköta sin sophantering på egen hand i framtiden, säger Lennart Blomqvist.
Tone Nordling