Som Ålandstidningen skrivit tidigare planerar Svinryggens deponi Ab sedan flera år tillbaka att bygga en biogasanläggning. Man ansökte därför om miljötillstånd hos ÅMHM och om bygglov hos Jomala kommun. Bägge tillstånden beviljades av myndigheterna.
Besvär mot besluten lämnades sedan in till Ålands förvaltningsdomstol, bland annat av ägaren till den konkurrerande verksamheten Ålbiocom Ab, som köpt mark intill Svinryggens område.
Förvaltningsdomstolen fattade i maj ett beslut som satte stopp för Svinryggens möjlighet att verkställa ÅMHM:s miljötillstånd innan det vunnit laga kraft, det vill säga innan besvären mot beslutet att bevilja miljötillståndet avgjorts av domstolen.
Vad gäller bygglovet fanns det, i det skedet, inget tillstånd från Jomalas sida om att verkställa byggandet av biogashallen innan bygglovet vunnit laga kraft. Förvaltningsdomstolen hade därför i maj ingenting att ta ställning till i den frågan.
För börja bygga
Nu har byggnämnden i Jomala fattat ett sådant beslut. Svinryggen får verkställa bygglovet, under förutsättning att en tillförlitlig säkerhet ställs för ett eventuellt återställande. Svinryggen skulle därmed kunna bygga hallen nu, men måste avvakta med att inleda verksamheten. I teorin.
I praktiken förväntar sig dock såväl Guy Dannstöm, byggnads- och miljöinspektör i Jomala, som Jesper Svanfelt, vd för Svinryggens Deponi, att besvär lämnas in även mot byggnämndens beslut om att byggnadsarbetet får inledas innan besvären mot bygglovet avgjorts.
– Så frågan hamnar hos förvaltningsdomstolen i alla fall, säger Guy Dannström.
Jesper Svanfelt säger att det är svårt att säga vad byggnämndens beslut får för konsekvenser. Även om man får bygga hallen innan miljötillståndsfrågan är avgjord är det inte säkert att man väljer den vägen.
– Det finns en koppling mellan miljötillståndet och bygglovet. Då blir frågan om vi vill bygga hallen utan att ha tillstånd till verksamheten, säger han.
Kostnadsökningar
Svinryggen vill komma i gång med byggandet av flera orsaker. I ansökan till byggnämnden nämns bland annat att priserna på byggnadsmaterial stiger kraftigt. ”Att invänta behandling av besvär i domstol riskerar att medföra betydande kostnadsökningar som kan stjälpa hela projektet”, skriver man.
Andra orsaker är att anläggningen ger en långsiktigt hållbar lösning för avfall som inte hanteras på hållbart sätt i dag samt att den leder till minskade koldioxidutsläpp.
Lever biogasprojektet fortfarande, trots de förseningar som uppstått?
– Det lever i allra högsta grad, säger Jesper Svanfelt.
Det har inte redan blivit för dyrt?
– Nej, det pågår ett väldigt aktivt arbete fortfarande.
Jesper Svanfelt säger att man hoppas på ett snabbt avgörande hos Ålands förvaltningsdomstol.
– Vi har flera ärenden där nu som som direkt påverkar vår verksamhet. Bland annat ligger revideringen av vårt befintliga miljötillstånd där sedan 2019.
– Vi hoppas att domstolen ska se våra ärenden som prioriterade. Det är samhällsviktig verksamhet som vi sysslar med.
Kan byggnämndens beslut om att ni får börja bygga hallen leda till något positivt, eller får det ingen betydelse alls i praktiken?
– Beslutet kommer kanske lite för sent. Men två oberoende myndigheter har nu bifallit våra ansökningar och de ser inga problem med projektet. Det borde vägas in i processen. Att vi fått ytterligare ett bifall är positivt.