Avfallsföretaget Svinryggens deponi avslutar samarbetet kring hanteringen av bioavfall med kompostanläggningen Ålbiocom, tidigare Ålandskomposten, på grund av en avtalstvist.
– Vi har olika tolkningar av innebörden i det samarbetsavtal som finns mellan företagen. Vi är oeniga om leveransvillkoren, säger Svinryggens vd Jesper Svanfelt.
Enligt Jesper Svanfelt har tvisten pågått under en längre tid och Svinryggen har utan framgång sökt efter kompromisser.
– Vi har inte lyckats hitta någon gyllene medelväg. Vi kommer inte fram till en överenskommelse som båda kan leva med, därför har vi inget annat val än att häva avtalet. Vi anser att våra händer har varit bakbundna och att det här var enda utvägen, säger han.
Avtalet hävs med omedelbar verkan, och i stället har Svinryggen knutit en finsk samarbetspartner till sig.
– Vi har upprättat en annan linje för avfallet, som går utanför Åland. Det går till en professionell mottagare i Finland, som godkänner vår kvalitet på avfallet och prismässigt har mer fördelaktiga leveransvillkor, säger Jesper Svanfelt.
Är det hållbart att köra bort avfallet till Finland, i stället för att samarbeta med en lokal entreprenör?
– Ja. Avfallet går till biogasproduktion och energiinnehållet tas till vara, ur miljösynpunkt är det ett bättre alternativ. Det är både leveransvillkorsmässiga och miljömässiga orsaker som vi åberopar.
Oense om plast
Ålbiocom och Svinryggen har haft ett avtal sedan 2017. Den 24 februari 2021 sade Svinryggen upp avtalet med Ålbiocom men avtalet är tidsbundet till den 6 oktober 2022 och kan inte avslutas i förtid, enligt Ålbiocoms vd Bengt Karlsson
– Hävningen kom som en total överraskning och den riskerar hela Ålbiocoms verksamhet, säger han.
Bengt Karlsson förklarar varför beslutet kan få stora konsekvenser för Ålbiocom.
– Vi är beroende av att bioavfall körs genom trumman i vår anläggning, nu försvinner det. Trumman är byggd så att den måste ha ett jämnt flöde hela tiden. Om avfallet minskar förändras processbilden, och det skapar problem för oss. Vi har avtal för att vi måste kunna beräkna flödet, säger han.
Enligt Bengt Karlsson har Ålbiocom vid upprepade tillfällen påpekat att det inte ska vara plast i det bioavfall som Svinryggen levererar.
– I avtalet står det att Ålbiocom ska ta emot rent bioavfall, Jesper Svanfelt har själv skrivit under det. Jag vill ha rent bioavfall, jag vill inte ha plast i det. Svinryggen hävdar att det kommer med mindre plast här än på alla andra ställen på jorden, men det stämmer inte. När det är mycket plast med i avfallet blir det problem för oss, vi måste sålla i flera omgångar. Vi kan inte få in miljoner plastbitar i trumman, det var därför det stod i avtalet att det måste vara rent bioavfall.
Enligt Svinryggen har man försökt hitta en lösning utan att lyckas.
– När skulle det ha gjorts? Tyvärr har jag inte sett något sådant.
Hur kommer Ålbiocom att gå vidare?
– Det får jag återkomma till efter diskussion med advokaten.
Ålbiocoms advokat Andreas Carlsson vid Advokatbyrå Carlsson Wingert skriver i ett mejl:
”Svinryggen har ensidigt hävt avtalet för leverans av bioavfall till Ålbiocoms kompostanläggning i Gunnarsby, Sund. Ålbiocom anser att det inte finns några grunder för att häva avtalet och några förhandlingar som skulle ge hävningsrätt har inte föregått hävningen”.