Med rösterna 19-8 beslöt lagtinget i går förbjuda alkoholdrickande i parker eller på annan allmän plats inom tätort.
Därmed vann "talibanerna" över "alkoholhökarna", två uttryck som myntades under debatten.
LAGTING Få frågor engagerar de folkvalda lika mycket som alkohol. I går använde de tre timmar till att debattera om vindrickande i till exempel parker ska förbjudas eller inte.
De som ville tillåta intag av alkohol på picknicken eller för att fira studenterna på skolgården ansåg att förbudet innebär en onödig detaljreglering av vanligt folks liv.
Brottslingar
- Lagutskottets alkoholpolitiska markering gör medborgarna till brottslingar när de höjer en skål vid högtidliga tillfällen. Ju mer förbud och mystik vi skapar kring alkohol, desto intressantare blir det för de unga, sa Anders Eriksson (Åf).
Johan Ehn (FS) tyckte det är fel att kriminalisera ett glas champagne på torget på nyårsnatten.
- Vi har redan lagstiftning som förbjuder unga att dricka. Trots det har vi ungdomsfylleri som polisen inte klarar av att stävja. Nu ska alkohol plockas av vuxna personer som dricker ett glas under ordnade former, sa han.
Alkoholhökar ...
En av de mest engagerade motståndarna till den liberalare linjen var Åke Mattsson (Lib) som tyckte det finns alkoholhökar i lagtinget.
- Överallt ska man tydligen få dricka alkohol. Men alkohol är ingen hälsokost.
Han tycker det är bra att man tvingas lämna vinglaset hemma när man går ut på stan och ser på nyårsraketerna.
- Det är bara bra att man inte snubblar omkring med glasen.
... och talibaner
Johan Ehn tyckte det skulle ge större nytta att strypa alkoholkranarna vid idrotts- och kulturevenemang, om det är attitydpåverkan man vill åstadkomma.
- Jag vill inte ha en talibansk inställning till detta, sa han.
Det fick Gun Carlson (C) att meddela att hon stöder den strängare linjen utan att hon känner sig som taliban.
- Föräldrar ska vara förebilder och sätta gränser men det ska också lagtinget göra, ansåg hon.
Dubbelmoral
Fredrik Karlström (Ob) tyckte hela ärendet andades dubbelmoral.
- Vi uppmuntrar folk att köpa alkohol, massor av alkohol, men de ska dricka hemma. Sup, men visa inte åt någon annan att du gör det!
Karlström påpekade också att det i lagtexten står att alkoholintag är förbjudet i ett öppet fordon men okej i ett täckt. Det innebär, enligt honom, att det inte är tillåtet att dricka vin på akterdäck på en båt i någon av stadens gästhamnar.
Fritt fram i Möckelö
Han tog också upp att ölflaskan blir förbjuden på stadens badstränder medan det är tillåtet att svalka sig med en öl på Möckelö havsbad i Jomala. Förbudet gäller nämligen allmän plats inom tätort som anges med trafikmärket för tätort.
Hans förslag var att i stället sätta lagstiftningskraft på att ta bilen av dem som kör grovt rattfulla.
Trafikminister Veronica Thörnroos (C) konstaterade att den här frågan delar partierna.
- Ska vi ha ett samhälle som reglerar allt i detalj? Det här handlar ju om att som vuxen ta sitt ansvar. LR:s förslag är bra.
En markering
Barbro Sundback (S) och Olof Erland (Lib) påpekade att den strängare linjen handlar om att ge en norm, en markering: i tätort är det inte tillåtet att dricka alkohol på allmän plats.
Så blev det också, efter omröstning 19-8. För den strängare linjen röstade Liberalerna, Centern, Socialdemokraterna och Mika Nordberg (Ob). I minoritet blev FS, tre Obundna, Anders Eriksson (ÅF) och Runar Karlsson (C). Tre var frånvarande.
Den nya ordningslagen ersätter Mariehamns stads ordningsstadga. Enigt den är alkoholintag på allmän plats tillåtet så länge det inte störde andra. Nu blir det förbjudet.
Kerstin Österman