– Den 8 juni öppnar webbokningen inte bara för 40-plussare, som vi tidigare har gått ut med, utan den öppnar även för alla som har fyllt 35 år. Här tar det ett litet skutt, säger Jeanette Pajunen under landskapsregeringens webbsända pressinformation på måndagen.
Hon ber om överseende ifall detta leder till trängsel i webbokningen för någon.
– Ta det lugnt och försök igen lite senare. Det finns så pass gott om tider att de räcker till.
Enligt Jeanette Pajunen har 13.428 ålänningar nu fått en dos av vaccinet. 5.950 personer har fått två doser.
– I procent betyder det här, för den del av befolkningen som är över 16 år, att 54 procent har fått den första dosen och 24 procent har fått två doser.
”Stegvis och försiktigt”
Både lantråd Veronica Thörnroos (C) och landskapsläkare Knut Lönnroth nämner under pressinformationen att läget är lugnt på Åland vad gäller covid-19.
– Epidemisituationen på Åland är nu mycket lugn. Förra veckan var det ett fall. Det var kopplat till en tidigare smittkedja och det var ingen samhällssmitta. Veckan dessförinnan var det inget fall. Ett fall på två veckor ger en incidens på tre per hundratusen, säger Knut Lönnroth.
Åland fortsätter att vara i den så kallade utgångsnivån. Landskapsregeringen följer principen om att göra lättnader stegvis och försiktigt, enligt Knut Lönnroth.
– Vi vill förstås inte ha ett bakslag nu när vi har den här mycket goda epidemisituationen med nästan inga fall. Vi vet också att det är mer resande och att resandet säkert kommer att öka den närmaste tiden. Det finns även en del andra osäkerhetsfaktorer, så vi har den här principen, säger han.
Nya rekommendationer
Knut Lönnroth sammanfattar under pressinformationen landskapsregeringens beslut från förra veckan. Hit hör att distributionen av munskydd upphör från och med i dag tisdag.
– Den distribution som skett har framför allt varit riktad till skolelever, säger han.
Rekommendationen att använda munskydd i kollektivtrafiken finns däremot kvar. Detsamma gäller rekommendationen att använda munskydd inomhus på allmänna platser när det inte går att hålla avstånd.
Rekommendationen om distansarbete tas bort från och med torsdag den 10 juni.
– Då är det inte lägre en rekommendation från landskapsregeringen att jobba på distans, säger Knut Lönnroth.
Det betyder inte att alla måste vara på arbetsplatsen.
– Det är upp till arbetsgivaren och arbetstagaren att komma fram till en lämplig lösning. Det är klart att det fortfarande finns många fördelar med att jobba på distans.
Alla nu gällande rekommendationer går att hitta på landskapsregeringens webbsida.