På Ålands hälso-och sjukvård (ÅHS) styrelsemöte i fredags godkändes ÅHS och Cambios gemensamma projektplan för VIS.
– Styrelsen fick på mötet en ordentlig genomgång av projektplanen. Att godkänna projektplanen utgör den första milstolpen. Den här styrelsen har tagit ett mycket aktivt grepp om VIS-frågan och för varje möte får vi en uppdatering om var vi ligger i projektet, säger styrelseordförande Sara Kemetter.
Den andra milstolpen utgörs av en färdigställd acceptanstestmiljö och den tredje milstolpen är en slutlig testrapport. De fjärde och femte milstolparna innebär bland annat att systemet rullas ut och att en slutrapport finns framtagen och godkänd av styrgruppen.
Resilienspengar
Sara Kemetter säger att alla som jobbar med projektplanen tar semester i juli och så börjar de aktivt jobba med implementeringen i augusti.
– Tidsplanen är mycket snäv och det är den största utmaningen. För att man ska kunna få EU:s resilienspengar måste den första fasen vara klar den sista december 2025 och avslutningsfasen ska vara klar 2026. Villkoret är dessutom att 80 procent av det offentliga Åland ska använda VIS.
Hon säger att Cambio har en stab på fem till sex personer från Stockholm som är stationerad på Åland och som jobbar med frågan.
– De tar projektet på stort allvar och är ett professionellt team. De har gjort de här implementeringarna förut, jag tycker att det känns tryggt.
En annan utmaning är att ÅHS är en förhållandevis liten organisation.
– Vi har inte en så stor personal och många som är involverade jobbar samtidigt operativt. Vi måste frigöra personal som kan jobba på med VIS.
Kommer man att behöva anställa mer personal så att fler kan koncentrera sig på VIS-arbetet?
– Periodvis kanske, men det blir en senare fråga.