Ålandstidningen berättade för en månad sedan att den torra vår- och försommartorkan riskerar att ställa till det för spannmåls- och vallodlare på Åland. Sedan dess har lite hänt på regnfronten och i flera länder har det rapporteras om den värsta torkaperioden på mycket länge.
Torkan, som slår mot i princip alla grödor som inte bevattnas, är framför allt allvarlig för den som odlar vallväxter, gräs som används som djurfoder.– Vi kommer att få väldigt dåliga skördar av det mesta. Vallväxterna som skördas två, tre gånger per säsong har skördats en gång och då blev skörden hälften av normalt. Sedan dess har det inte ens börjat växa igen.
Han menar att det är för sent att rädda situationen även fast det skulle börja regna redan i dag.– Skadan är redan väldigt stor.
Svår situationKonsekvenserna av den svåra torkan är att många jordbrukare kan hamna i en situation där de står utan djurfoder.– Har man en djurbesättning måste man ha foder. Det är en mycket speciell situation i hela Europa och frågan är hur man angriper vintern. I Sverige har man redan börjat diskutera om man är tvungen att slakta en del av djuren eller om man kan ha kvar dem.
För de jordbrukare som odlar spannmål och andra växter är slaget inte lika hårt då det endast handlar om bortfall i produktionen.– Svaga skördar innebär mindre inkomster. Det blir ett avbräck men inte dessmera.
Enligt Henry Lindström har han inte varit med om någonting liknande sedan han själv började med jordbruk 1982.– Vad jag kan minnas har jag inte varit med om en lika torr period i maj och juni.
Betyder det här att det blir tommare på butikshyllorna?– Handel och industri importerar redan i dag mycket mat så något brist på det sättet blir det inte. Men det kan bli mindre lokalproducerat.
Kevin Eriksson